OBMANE

Čoban tjera ovčice: Prečko polje odlično za ispašu!

Osim pet kuća koje su sagrađene do krova, desetina postavljenih zastava s natpisom „Buroj“ i stada ovaca koje čuvaju čoban i ljuti psi, na gradilištu nema radnika

A.Durgut

Piše: E. Trako

26.6.2018

U Prečkom polju kod Trnova prije skoro dvije godine položen je temeljac za gradnju najvećeg unikatnog grada u jugoistočnoj Evropi, u koji će biti uloženo više od četiri milijarde maraka. Ispaljeno je ovo preambiciozno obećanje u jeku izborne kampanje za lokalne izbore.

Lažno obećanje

Nekoliko sedmica prije polaganja temeljca, Ismail Ahmed, izvršni direktor kompanije „Buroj International Group“, koja iza sebe nema nijedan realiziran projekt, poklonio je Bakiru Izetbegoviću, lideru SDA, statuu ptice.

Bio je to mali znak zahvalnosti za političku podršku. Od velikog gradilišta, na kojem su, prema procjenama predstavnika kompanije i njihovih političkih mecena, trebale biti zaposlene hiljade građevinaca, domaćih kompanija, evidentno je, nema ništa.

Osim pet kuća koje su sagrađene do krova, desetina postavljenih zastava s natpisom „Buroj“ i stada ovaca koje čuvaju čoban i ljuti psi, na gradilištu nema radnika. Iako je građevinska sezona u jeku.

- Nemojte izlaziti iz automobila – upozorava nas čoban čije stado mirno pase na obećanom gradilištu.

Tako će za tri mjeseca još jedno lažno, grandiozno, predizborno obećanje u režiji SDA i njenih čelnika napuniti pune dvije godine.

- Prema našem planu, gradit će se 300 vila, četiri hotela, restorani, fontane... Sve će to biti smješteno u centru kompleksa i završeno do 2020. godine. Kompleks će dodatno  upotpuniti dvije žičare - jedna će turistički grad povezivati s Bjelašnicom, a druga će biti namijenjena za zabavu. U kompleksu će biti zaposlene hiljade ljudi koje će angažirati građevinske kompanije ili agencije za obezbjeđenje. Sve prema potrebi - govorio je Ismail Ahmed 2016.

Ibro Berilo, SDA-ov načelnik Trnova, na čijem je prostoru planiran ova gradnja, odavno ne komunicira s medijima o ovoj temi.

Rok od 90 dana

Ova priča privukla je i federalne revizore, koji su u izvještaju naveli da je, prema ugovoru, „Buroj“ od Općine Trnovo kupio 203.927 metara kvadratnih po 10 KM po kvadratu, što je ukupno iznosilo 2.039.270 KM, te da je kupac na ime kapare 30. avgusta 2016. uplatio tek 50.000 KM.

Preostali dio ugovorenog iznosa od 1.989.270 KM, shodno ugovoru o kupoprodaji, kupac je bio obavezan uplatiti u roku od 90 dana, a trećinu kupoprodajne cijene u roku od 30 dana. Prema dostupnim informacijama, ovaj novac nikad nije uplaćen.

Cijena kvadrata 2.300 KM

Ako se ikad sagradi, cijena kvadrata u vilama i kućama u turističkom gradu bit će oko 2.300 KM. Vile će imati od 1.500 do 2.300 kvadrata. Ako se ikad sagradi, „Buroj Ozone“ bit će najveći turistički grad u jugoistočnoj Evropi.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.