SKIDANJE ODGOVORNOSTI

O kakvim dezinformacijama i "subjektivnom osjećaju" narušene sigurnosne situacije priča Katica?!

Samo u posljednjih deset dana u ovom gradu su se desile tri pucnjave

Admir Katica. Fena

18.3.2024

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica danas je izdao saopćenje nakon što se desila još jedna pucnjava u Sarajevu u kojoj je ranjena jedna osoba.

On je govorio da je kod javnosti „subjektivni osjećaj o narušenoj sigurnosnoj situaciji“ i da se često pojavljuju dezinformacije.

Ono što je potpuno neshvatljivo kako pored zabrinjavajuće situacije u kojoj je u prvih 78 dana ove godine bilo osam dijela koja podrazumijevaju upotrebu vatrenog oružja, ministar Katica traži krivce u svakome osim sebi.

Od javnosti se skrivaju informacije, pa građani umjesto putem službenih putevima, saznaju informacije o nemilim događajima iz medija.

No, ministar priča o dezinformacijama. Da li su bile dezinformacije da je švedski državljanin ubijen na Stupu ili da je višestruki povratnik u vršenju krivičnih dijela ubio nedužnog Farisa Pendeka na Otoci? Naravno, da nisu.

"Taktičko-metodološki pristup"

O tome koliko je dao rezultata drugačiji taktičko-metodološki pristup, kojim se Katica hvalio prošlog mjeseca, najbolje govore i aktuelna dešavanja.

Samo u posljednjih deset dana u ovom gradu su se desile tri pucnjave.

S druge, strane ministru Katici dobro ide samohvalisanjem da se od osam slučajeva upotrebe vatrenog oružja u ovoj godini njih sedam rasvijetlilo.

To jeste tačan podatak, ali ono što se ne otkriva je to da nerijetko u rasvjetljavanju samih događaja uloga MUP-a KS bude mala ili nikakva. Tako je krajem prošle godine MUP RS uhvatio osumnjičenog za ubistvo Šveđanina na Stupu, a OSA je često locirala osumnjičene.

Adem Šuman, osumnjičeni za ubistvo Farisa Pendeka, se sam predao nakon nekoliko dana skrivanja u Zenici.

Niko ne spori da većina policajaca radi časno svoj posao, no ono što predstavlja problem je nedostatak bilo kakve komunikacije između inistitucija, kako bi došlo do poboljšanja sigurnosne situacije. Umjesto toga slušamo to da MUP KS radi perfektno, ali „da bi se kao društvo, trebali bi se više baviti odgovornošću tužilaštava, ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, sudova, centara za socijalni rad i odgojnih institucija koje bi trebale odgovoriti na pitanja zašto se pojedinci devijantno ponašaju, zašto su na ulici, zašto je zakazala porodica kao osnovna ćelija društva, zašto ne postoji saobraćajna kultura i tako dalje“.

Dio vlasti

Ministar Katica je dio stranke koja je dio vlasti na svim nivoima vlasti i potpuno je bespredmetno da on pita javnost zašto nemamo neki zakon koji će policiji olakšati posao.

Godinama je na čelu policije, neka da odgovore šta je i kako uradio i šta je pokrenuo osim što je radare sa jednih lokacija stavio na druge, pa tvrdio da nije ograničena brzina u gradu nego da su samo postavili znakove. Po čemu je to komesar dobio zadovoljavajuću ocjenu nikome nije jasno ni u MUP-u.

Opravdanja nema ni za druge institucije, ali alibi i prebacivanje odgovornosti svakako nije rješenje ni za Katicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.