JEDAN OD USLOVA EU

Vijeće ministara BiH danas o Nacrtu zakona o sudovima BiH

Nacrt tog zakona ministri su razmatrali i na sjednici prošle sedmice, ali se nisu izjašnjavali o njemu

Vijeće ministara BiH. N. Šaljić

FENA

19.3.2024

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas bi na sjednici trebalo da razmatra novi tekst Nacrta zakona o sudu Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH.

Nacrt tog zakona ministri su razmatrali i na sjednici prošle sedmice, ali se nisu izjašnjavali o njemu.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je tada kazala novinarima da su trebali imati izjašnjenje o vrlo važnom zakonu koji se tiče, između ostalog, ispunjavanja kriterija za otvaranje pregovora BiH sa EU, a to je zakon o Sudu BiH, ali da se na sjednici nisu izjasnili.

- Resorni ministar je predložio da im treba još dodatno vrijeme pet do sedam dana, tako da smo izjašnjenje o ovom važnom zakonu ostavili za sjednicu koja je planirana za 19. mart - navela je tada Krišto.

Vijeće ministara BiH danas bi trebalo razmatrati i Nacrt zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, kao i Nacrt zakona o dopuni Zakona o administrativnim taksama.

Pred ministrima bi se trebao naći i Nacrt zakona o zaštiti ličnih podataka.

Krišto je prošle sedmice kazala sa su nacrt tog zakona planirali staviti na dnevni red, ali se to nije desilo jer ga odbori pri Vijeću ministara BiH nisu razmatrali te nisu dobili potrebna mišljenja.

- U svakom slučaju, ovaj vrlo važan zakon bi se trebao naći na dnevnom redu sjednice 19. marta - navela je Krišto.

Vijeće ministara BiH bi trebalo razmatrati i Prijedlog strategije i akcijskog plana provođenja Strategije integriranog upravljanja granicom u BiH za period 2024 - 2029. godine.

Trebao bi biti razmatran i novi tekst Informacije o isteku mandata vršilaca dužnosti zastupnika/agenata Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Na dnevnom redu bi, između ostalog, trebalo da se nađe i Informacija o svim pokrenutim sporovima protiv Bosne i Hercegovine na sudovima u inostranstvu koji mogu imati dodatne finansijske implikacije na Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.