EUROPARLAMENTARKA

Zovko: Proširenje je jedino strateško geopolitičko oružje koje garantira sigurnost evropskih građana

Jutrošnjem izvanrednom sastanku prisustvovali su ministri vanjskih poslova Latvije, Litvanije, Slovenije, Estonije i Danske

Željana Zovko. Fena

FENA

19.3.2024

Na vanrednoj sjednici Odbora za vanjske poslove u utorak je održana razmjena mišljenja s ministrima vanjskih poslova država članica EU o budućnosti proširenja, ususret nadolazećem sastanku Vijeća 21. i 22. marta, kada se očekuje da će se donijeti odluka o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove i Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom Željana Zovko pozdravila je inicijativu odbora da održi ovakav sastanak ususret ovosedmičnoj odluci Vijeća, navodi se iz Ureda za odnose s javnošću Evropske građanske stranke.

- Drago mi je da su ministri koji dolaze s juga i istoka Evrope naglasili proširenje kao jedino geopolitičko oružje koje garantira sigurnost svih evropskih građana, jer drugog u ovom trenutku kao Evropa nemamo - naglasila je Zovko.

Francuskom zastupniku ekstremne desnice, koji je danas govorio protiv proširenja, Zovko je replicirala da neće niko drugi sačuvati sigurnost Unije kao ove zemlje koje su u sljedećem valu proširenja.

- Nema drugih zemalja na evropskim granicama koje će se, umjesto Francuske, brinuti o sigurnosti evropskih građana. Imamo Ukrajinu koja se danas bori za to, imamo BiH koja je ključna za stabilnost zapadnog Balkana - odgovorila je Zovko.

Zovko je i danas još jednom snažno pozvala zemlje članice da ove sedmice otvore pretpristupne pregovore.

- Morate otvoriti pregovore s Bosnom i Hercegovinom i ne okolišati jer ako će se insistirati na povećavanju kriterija za ulazak u EU, danas ih niti neke od postojećih zemalja članica ne bi zadovoljile. Moramo usvojiti Novi plan rasta za zapadni Balkan jer u suprotnom IPA III neće funkcionirati, što znači da ljudi neće imati radna mjesta, da će mladi bježati sa zapadnog Balkana, a mi ostali ćemo ostati razgovarati sami sa sobom - istaknula je Zovko i zaključila da je proširenje jedini i zadnji strateški mehanizam koji Evropska unija ima.

Jutrošnjem vanrednom sastanku prisustvovali su ministri vanjskih poslova Latvije, Litvanije, Slovenije, Estonije i Danske, te državni sekretari za evropske poslove Hrvatske, Kipra, Bugarske, Austrije i Mađarske.

Podsjetimo, Evropska komisija preporučila je prošle sedmice otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom, a Evropski parlament je usvojio izvještaj o uspostavljanju Instrumenta za reforme i rast za zapadni Balkan vrijednog šest milijardi eura na kojem je Zovko pregovarala ispred Kluba zastupnika Evropske pučke stranke (EPP) u ime Odbora za vanjske poslove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.