OPTUŽNICA OD 66 TAČAKA

Na Grbavici su počinjeni neki od najmonstruoznijih zločina: Presuda Batku ledi krv u žilama

Sud BiH ga je krajem marta 2013. osudio na 42 godine zatvora zbog njegovih zločina

Vlahović: Osuđeni monstrum. Screenshot / Facebook

E. Ć.

19.3.2024

Na današnji dan prije 28 godina izvršena je reintegracija sarajevskog naselja Grbavica. Vraćena je svom Sarajevu.

Reintegracijom Grbavice, posljednjeg sarajevskog naselja koje je bilo pod srpskom okupacijom, završen je transfer vlasti u sarajevskim općinama koje su, prema Dejtonskom sporazumu, pripale Federaciji BiH.

"Monstrum s Grbavice"

Na Grbavici su počinjeni neki od najstrašnijih zločina tokom opsade Sarajeva. Veselina Vlahovića Batka, kojeg su zvali "monstrum s Grbavice", Sud BiH je krajem marta 2013. osudio na 42 godine zatvora zbog zločina.

To je najveća kazna za ratni zločin u Bosni i Hercegovini. U obrazloženju presude, koja ledi krv u žilama, nabrojani su svi monstruozni zločini Batka.

Vlahović je proglašen krivim za najmanje 30 ubistava, silovanje većeg broja žena bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, kao i premlaćivanje, maltretiranje i pljačkanje građana nesrpske nacionalnosti. Optužnica je sadržavala 66 tačaka, a po 60 je osuđen. Sudija je optužnicu čitao više od sat i po.

U optužnici su se mogli čuti potresni iskazi 112 svjedoka o najmonstruoznijim zločinima koja je Batko sa svojom zločinačkom grupom počinio 1992. godine.

Monstrum s Grbavice je bez imalo milosti tukao i pljačkao nesrpsko stanovništvo, silovao žene i ubijao iz zadovoljstva. 

Tjerao u minsko polje

Tako su se mogli čuti detalji monstruoznog ubistva braće Emira i Amira Balvanovića, koji su zaklani pred majkom, a ona je kasnije također ubijena. Njihove supruge su potom silovane.

Sud je utvrdio kako je Batko odgovoran i za ubistva Gorana Čengića, te njegovog komšije Husnije Ćerimagića. 

Osuđen je i za ubistvo šestogodišnje Azre Pecar, koju je zajedno sa cijelom porodicom, njih 13, najprije natjerao u minsko polje. 

U junu 1992. je došao u zgradu u blizini pijace na Grbavici, odakle je iz samo jednog haustora odveo Fadila Poričanina, Željka i Josipa Antolića i Sulejmana Halilovića. Svu četvoricu je ubio.

Vlahović je uhapšen u španskom gradu Alikanteu 2010. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.