RAZGOVOR

Elmedin Konaković za "Avaz": Politički lešinari koče svaki iskorak u BiH

Navikli smo da pojedini ponavljaju neistine. Zahvaljujući drugačijem pristupu ova zemlja se ipak kreće, a ovima koji to rade, njima na čast, rekao je

Konaković: Komuniciramo sa vrsnim ekspertima. Fena

Alen Bajramovic

19.3.2024

Vijeće ministara BiH ni danas nije uspjelo usaglasiti nacrt Zakona o sudovima BiH, a prema riječima ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića stavovi su dijametralno suprotni, pogotovo kada je riječ o sjedištu i nadležnostima Apelacionog suda BiH.

- Svi "cijepamo dlaku na četvero" kad je riječ o nadležnostima sa željom da se ne desi neki propust, da eventualno u drugačijem tumačenju ne reduciramo nadležnosti Suda BiH. Komuniciramo sa vrsnim ekspertima, pravnicima sa kojima smo, mislim, na dobrom tragu da to riješimo adekvatno. Kada je riječ o sjedištu za sada nema nikakvih pomaka - kaže Konaković.

Pobjegli od bilo kakve odgovornosti

I tokom dana stizale su reakcije da su nacrtom koji se našao na dnevnom redu reducirane nadležnosti prvostepenog Suda BiH, ali Konaković uvjerava da se to neće desiti.

- To mogu raditi samo zlobnici i politički lešinari koji lešinare nad ovim procesima. Pobjegli su iz ringa političkog, pobjegli od bilo kakve odgovornosti za donošenje odluka i sad iz udobnih opozicionih fotelja koče sve što se može zvati iskorakom u BiH, koristeći se, naravno, notornim neistinama. 

Vidio sam i ja izjave Emrića koji po stoti put ponavlja neistine i ne smeta mu da to radi i dalje. Međutim, da smo se na takve ljude obazirali mi ne bismo došli tu gdje smo sad, nadomak otvaranja pregovora. Zahvaljujući drugačijem pristupu ova zemlja se ipak kreće, a ovima koji to rade, njima na čast. Vidim da su ljudima već dosadili, ne znam kako njima nije dosadilo da stalno ponavljaju neistine - dodaje Konaković.

Dva dana prije početka zasjedanja Evropskog vijeća, još je neizvjesno hoće li odluka o početku pregovora BiH o članstvu u EU dobiti podršku svih 27 država članica, ali Konaković je zadovoljan odličnim izvještajem Evropske komisije u kojem su istaknuti rezultati ostvareni u posljednjih godinu dana.

Ovo se nikad nije desilo

- Mislim da se nikad nije desilo da se derogira mišljenje Evropske komisije, da se ono zanemari. Moguće je da će nam u tom pregovaračkom okviru, koji svakako treba biti definisan nakon skrininga, biti tvrđe postavljeni neki zahtjevi, ali to bi bilo potpuno u redu jer te naše obaveze svakako moramo ispuniti. Od početka govorimo da ne tražimo prečicu ili da nas neko ubaci u EU. 

Znamo da moramo ispuniti sve ono što su zemlje prije nas ispunjavale. Ipak, odluku o početku pregovora smatramo političkom porukom iz Brisela da je ovo prostor Evrope i porukom onima koji pretendiraju da ovdje stave svoj uticaj da se odmaknu od BiH. 

Zato se nadam da će, uz veliko zalaganje naših prijatelja - vidjeli ste, nikad se nije desilo da ovih sedam zemalja ali i druge zemlje, bilateralno, ovako glasno lobiraju za naše otvaranje pregovora - naša priča imati sretan kraj - kaže ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.