LIDER HDZ-A

Čović: Trojka će prihvatiti izmjene Izbornog zakona tek kada autonomno bez međunarodnog utjecaja bude donosila odluke

Prisjetio se kako su mu pojedini ambasadori govorili ""Dragane, trebaš napustiti HDZ i reci šta želiš raditi"

Čović: Ovo je jedna velika satisfakcija. Screenshot / RTVHB

E. Ć.

19.3.2024

Ima "prijatelja" izvana, ali i unutarnjih političkih partnera koji ne žele da se evropski put dogodi - rekao je u emisiji Kompas RTVHB predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora i HDZ-a BiH Dragan Čović samo dva dana prije nego što će Evropsko vijeće raspravljati o mogućem početku pregovora BiH za ulazak u EU.

- Na putu smo prema Briselu i ovo je jedna velika satisfakcija za trud zadnjih nekoliko godina - kazao je Čović.

Napraviti dinamičan plan

Komentirao je i stav Nizozemske i Danske koje smatraju da BiH nije spremna za tako krupan korak.

- Krupan je korak za nas u BiH, a za evropsku ambiciju nije. Stvoren je ambijent da nas ovaj put podrži svih 27 članica EU -  rekao je lider HDZ BiH.

Istaknuo je kako treba napraviti dinamičan plan za 2024. godinu te da postoji mehanizam koordinacije koji je davno uspostavljen, a koji netko želi eliminirati.

- Ako riješimo pitanje Izbornog zakona, ako riješimo pitanje još nekih sedam ili osam zakona u pravnom odjelu. Mora zaživjeti pravna država BiH. Ona ne može zaživjeti dok nam neko nameće rješenja, a utjecaj izvana je mnogo jači nego kroz našu zakonodavnu i izvršnu vlast - smatra Čović.

On je očekivao da će se prvo riješiti izmjene Izbornog zakona, a da će onda doći zeleno svjetlo od EU.

Dogovor bez potpisa

- Uvijek imate utjecaj izvana i onda oni djeluju na sve nas koji pregovaramo na različite načine. Kada razgovaramo stajališta su da nije u redu da se Hrvatima bira član Predsjedništva -  kazao je i dodao kako nema ni jedne bošnjačke stranke koja bi to stavila na papir te da je Bakir Izetbegović to potpisao 2019. ali nije ispoštovao.

- Kada s trojkom razgovaram bez svjetla javnosti apsolutno razumiju da Bosna i Hercegovina može preživjeti isključivo kao država u kojoj su tri konstitutivna naroda jednakopravno i legitimno predstavljena. 

To će prihvatiti tek kada budu dovoljno autonomni da bez poticaja međunarodnih institucija donose svoje odluke. Napravimo sastanak. Sve se dogovori. Stavimo na papir. I onda kada se vratite nazad neko kaže "ja nisam spreman potpisati". 

Preslušamo snimak što smo govorili i pitamo je li to autentično? Dobijemo odgovor "jeste, ali nećemo potpisati". To je taj utjecaj izvana - kazao je Čović aludirajući na dogovor lidera vladajuće koalicije u Laktašima.

Uvjeren je kako uplitanje Kristijana Šmita (Christian Schmidt) u evropski put BiH kao i najave samo tehničkih izmjena Izbornog zakona nisu vjetar u leđa nego bura u prsa.

- Kako očekivati od Danske i Nizozemske zeleno svjetlo kad imamo visokog predstavnika koji nameće zakone. To je protektorat. Trebuju nam planovi za 2024. da sami donesemo te zakone - kazao je. 

Dodao je kako bi se time poslala jasna poruka međunarodnim prijateljima Vijeća za provedbu mira da visoki predstavnik treba izmjestiti svoje aktivnost iz Bosne i Hercegovine.

Rekao je kako Šmit na sastancima zna histerizirati gdje udara i šakom od stol te mu je jednom sa strane rekao "gospodine Šmit jeste li Vi svjesni gdje ste došli, šta Vam znači udarati šakom od stol pred 20 ljudi" -  otkrio je Čović.

"To vam je međunarodna politika"

Kazao je kako su ga 2000. godine kada je bio ministar finansija i zamjenik premijera FBiH na sastanak pozvali američki ambasador Tomas Miler (Thomas Miller), francuski ambasador i visoki predstavnik Volfgang Petrič (Wolfgang Petritsch) i rekli mu da napusti HDZ.

- "Dragane, trebaš napustiti HDZ i reci šta želiš raditi. Dragane, ne napustiš li HDZ danas smatraj se da si na drugoj strani i s nama se više nikad nećeš sastati niti o bilo čemu razgovarati", zatražio sam da razmislim nekoliko dana, ali nisu dopustili. 

Rekao sam im "žao mi je ne možemo na taj način razgovarati" - prisjetio se Čović i dodao kako su bili dosljedni jer nikad više s njima nije razgovarao. 

Godine 2014. kao član Predsjedništva susreo se s ambasadorom Milerom koji ga je tada zagrlio i pitao ga - sjećaš li me se.

- To vam je međunarodna politika u Bosni i Hercegovini - rekao je Čović u emisiji RTVHB.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.