VELIKI ISKORAK

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović za "Avaz": Svima smo pokazali da možemo zajedno

Apsolutno sam uvjeren da će svih 27 zemalja prepoznati potrebu da BiH otvori pregovore, poručio je Čović

Čović: Kod mene više nema skepticizma. Avaz

Alen Bajramovic

15.3.2024

Siguran sam da ćemo i u sedam narednih dana, do sjednice Evropskog vijeća, dobivati pozitivne stavove oko naše uloge, kredibiliteta i rezultata koje smo postigli kada je u pitanju integracijski proces u EU, izjavio je za “Avaz” predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

On je jučer, s liderima SDP-a i SNSD-a Nerminom Nikšićem i Miloradom Dodikom, učestvovao u panel-diskusiji posvećenoj budućnosti BiH koju je organizirala Ambasada BiH u Austriji. Čović nam je iz Beča kazao da je budućnost BiH dobra i da je imalo smisla učestvovati na ovom skupu.

Evropske priče

- Siguran sam da ćemo u idući četvrtak dobiti taj poziv i da se moramo spremati za mnogo veće iskorake od dosadašnjih. Drago mi je da smo napravili nešto što su i drugi ocijenili korektnim, iako još nije završeno sve što smo obećali. Iskreno govoreći, dobro je da nam se da i malo vjetra u leđa, da onda na tom europskom putu možemo graditi planove do kraja godine i brže donositi odluke nego ikada do sada. Vjerujem da zbog čitavog ambijenta možemo s teških i crnih tema prijeći na europske priče koje mogu donijeti dosta dobrog - kaže Čović.

BiH je ostala dužna usvojiti zakon o sudovima BiH i izmjene Izbornog zakona BiH, a Čović očekuje da se oba dokumenta, iako neusaglašena, nađu u proceduri u Vijeću ministara BiH.

- Da dobijemo prostora, ako prođe Vijeće ministara, da se u parlamentarnoj raspravi, ovaj put u redovitoj proceduri, puno toga popravi i eventualno usuglasi. Pokazali smo da možemo napraviti veliki iskorak, tako da bi bilo naivno ne požuriti i ne pokušati u narednih sedam dana i ova dva zakona staviti u proceduru i tako pokazati da nam se može vjerovati i za buduće dogovore - dodaje Čović.

Učinili sve

Uprkos važnoj poruci predsjednice EK Ursule fon der Lajen (Von Leyen) da je aktuelna vlast uradila više za godinu nego prethodne za deset, do sjednice Evropskog vijeća 21. marta trajat će i dilema hoće li neka od članica EU svojim glasom odložiti početak pregovora.

- Vjerujem da u ovih sedam dana neće niko povući to pitanje. Apsolutno sam uvjeren, a to se vidjelo iz izjave predsjednice EK i iz rasprava u Europskom parlamentu, da će svih 27 zemalja prepoznati potrebu da BiH otvori pregovore. Ako ga je nekad zbog našeg nerada do sada i bilo, kod mene više nema skepticizma uopće. Vjerujem da su svi prepoznali da smo u ambijentu u kojem živimo učinili ono što se moglo učiniti i da zaslužujemo taj korak - ističe Čović.

Na ispitu

Čović se slaže s ocjenom da euforiju treba obuzdati, jer pregovarački proces susjedne Crna Gora i Srbija davno su otvorile. Pravi posao tek predstoji, a odgovornost domaćih političara tek dolazi na ispit.

- Iduće sedmice bih stao s euforijom i naglaskom na bilo što što smo uradili, već bih napravio precizan plan što treba uraditi do kraja 2024. i 2025. godine, pa da tada pokažemo jesmo li dostojni uloge koja nam je danas, možda malo i privilegirano, poklonjena. Nema nam druge nego osloniti se na sebe i kroz formu parlamentarne demokratije ubrzano donositi zakone - zaključuje predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Prijateljima izvana uvijek ćemo zahvaliti za vjetar u leđa, ali i oni moraju znati da je to naš posao. Siguran sam da možemo sjediti zajedno, ali se svako mora malo staviti u kontekst ustavnog okvira BiH, a sve neke druge ambicije ostaviti za neko drugo vrijeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.