RIJEČ STRUKE

Istraživanja potvrdila brojne zdravstvene prednosti: Upotreba proizvoda bez sagorijevanja može poboljšati zdravstvenu sliku BiH

Studije pokazuju da su e-cigarete, grijani duhanski proizvodi i nikotinske vrećice višestruko manje štetni od cigareta

Alternativni proizvodi mogu spasiti tri miliona Evropljana. Facebook

Danijal Hadzovic

20.3.2024

Sve veći broj naučnih istraživanja potvrđuje da su nove kategorije proizvoda bez sagorijevanja, odnosno e-cigarete, grijani duhanski proizvodi i nikotinske vrećice, višestruko manje štetne od cigareta i znatno učinkovitije za prestanak pušenja od svih dostupnih nikotinskih zamjenskih terapija. Međutim, postoji određeni broj nedoumica, pa čak ponekad i nepovjerenja, što je rezultat izostanka informiranosti. Iz tog razloga važno je čuti riječ domaće i regionalne struke.

Prema riječima dr. Branislava Lolića, poznatog banjalučkog pedijatra i pulmologa, postoji niz naučnih dokaza da su ti proizvodi za odrasle pušače manje štetni od cigareta.

- Istraživanje iza kojeg stoji "Cochrane", naučna baza koja je recenzirala 78 postojećih studija s više od 22.000 uključenih učesnika, zaključila je da su e-cigarete efikasnije za prestanak pušenja od nikotinskih zamjenskih terapija između 33 i čak 100 posto – ističe Lolić.

Brborović: Dio struke ignorira saznanja. Facebook

Brojne predrasude

S ovim stavom saglasan je i profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dr. Ognjen Brborović, koji je na nedavno održanoj edukaciji o temi "Novi proizvodi - znanost i inovacije" zaključio da „bilo kakva naučna diskusija o alternativnim nikotinskim i duhanskim proizvodima dovodi do zaključka da su ti proizvodi manje štetni od cigareta“.

Ipak, i pored naučnih istraživanja koja ukazuju na daleko manju štetnost ovih proizvoda, u društvu i dalje vladaju velike predrasude i neznanja po pitanju alternativnih proizvoda za pušače.

- Dio zdravstvene struke i zdravstvenih vlasti i dalje, nažalost, ignoriraju ta saznanja, braneći status quo, u kojem već godinama imamo kontinuirano visok broj pušača u Hrvatskoj, ali i zemljama regije - kazao je dr. Brborović.

Dr. Lolić smatra da negativna slika koja se šalje o e-cigaretama, grijanim duhanskim proizvodima i nikotinskim vrećicama često odmaže pušačima da se odluče da s klasičnih cigareta prijeđu na ovu vrstu proizvoda, iako bi od toga mogli imati mnoge zdravstvene benefite.

- Činjenica je da smo mi društvo koje puno puši, a istovremeno se diže velika gužva oko pojave novih proizvoda, poput e-cigareta ili nikotinskih vrećica, za koje je dokazano da su manje štetne od tradicionalnih cigareta, i to do te mjere da se predstavljaju kao neka nova droga. To je totalno pogrešna poruka za one kojima su ti proizvodi namijenjeni i kojima mogu pomoći, a to su odrasli pušači. Dakle, trebamo racionalno i govoriti o tim proizvodima i regulirati ih, i to na način da ih ne izjednačavamo s cigaretama, nego da prihvatimo njihovu manju štetnost za pušače te potaknemo pušače da cigarete zamijene tim proizvodima, a mlade da držimo što dalje od svih duhanskih i nikotinskih proizvoda - upozorava Lolić.

Upitan od medija, krajem prošle godine dr. Šekib Sokolović, internista, kardiolog i reumatolog, govoreći prvenstveno o nikotinskim vrećicama, kazao je da je njihova prednost što u sebi ne sadrže štetni sastojak.

- Katran, koji je sastavni dio običnih cigareta, ali ne i nikotinskih vrećica, dovodi do hroničnih plućnih bolesti i drugih oboljenja pluća. Povezan je s oboljenjima cijelog gornjeg respiratornog trakta, od sinusa pa nadalje - objasnio je Sokolović.

Naglasio je kako ovaj proizvod, kao i e-cigarete i grijani duhanski proizvodi, može biti bolji izbor za sve koji su "tvrdokorni pušači".

Lolić: Šalje se pogrešna poruka. Facebook

Švedska lekcija za BiH

No, za razliku od naših prostora, gdje prema ovim alternativnim proizvodima postoje i dalje brojne predrasude i dezinformacije, mnoge evropske zemlje aktivno ih koriste i promoviraju kao prijelazno sredstvo ka prestanku pušenja. Među njima prednjači Švedska.

U posljednjih 15 godina Švedska je uspjela smanjiti svoju stopu pušača s 15 na 5,6 posto. Za uspjeh u smanjenju pušenja ključan je bio prelazak pušača s cigareta na druge manje štetne duhanske i nikotinske proizvode.

To potvrđuje i recentno istraživanje IPSOS-a provedeno na populaciji bivših pušača u Švedskoj (njih 1.000) koji su prešli na alternativne proizvode, a koje je otkrilo njihovu motivaciju za prelazak i ostanak na manje štetnim alternativama u odnosu na cigarete. Glavni razlozi bili su zdravlje, dok su neki navodili i da je to utjecaj društva. Više od polovine ispitanika navelo je da bi vlasti i sistemi javnog zdravstva trebali u većoj mjeri podržavati prelazak pušača na alternativne duhanske i nikotinske proizvode, prepoznajući važnost komunikacije i kredibilnih izvora informacija za pušače.

- Švedska se ističe kao najprogresivnija članica EU u borbi protiv pušenja. Mnogo prije će dostići cilj koji je postavila EU, da se do 2040. godine smanji procent pušača na pet posto. Ključ ove borbe i uspjeha je prelazak pušača s cigareta na potencijalno manje štetne alternativne proizvode od duhana i nikotina. Jedan od ovih proizvoda su nikotinske vrećice, koje su legalan i dostupan proizvod širom EU - navodi pulmolog i pedijatar dr. Branislav Lolić.

Sokolović: Problem je u katranu. Facebook

Britanski pristup

Osim Švedske, sličnim konceptom vodi se i Velika Britanija, koja ima brojne mjere, ali i dostupna uputstva. Njihove NICE smjernice o prevenciji pušenja, promociji prestanka i liječenju zavisnosti od pušenja sadrže uputstva i za zdravstvene radnike, ali i uobičajene konzumente. I britanski National Health Service (NHS) pacijente upoznaje s e-cigaretama, kako funkcioniraju, koliko su sigurne te ih navode kao pomoć u prestanku pušenja.

Prema riječima domaćih i regionalnih stručnjaka, neosporno je da su proizvodi bez sagorijevanja duhana danas sve zastupljeniji, a uzimajući u obzir rezultate navedenih istraživanja, prihvatanje alternativnih proizvoda zasigurno ima svoje prednosti. Potez je na donosiocima odluka da prihvate savremene strategije prelaska pušača na proizvode bez sagorijevanja, čime se može poboljšati zdravstvena slika naše zemlje.

Važno je napomenuti da prodaja nove kategorija proizvoda, kao i prodaja klasičnih duhanskih proizvoda, izričito isključuje prodaju i upotrebu proizvoda maloljetnicima, a nad time se obavljaju stroge i redovne kontrole.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.