FEDERALNI MINISTAR

Hrnjić: Zbog nepostojanja Zakona o šumama FBiH pretrpila štetu veću od milijardu KM

Danas jednostavno ne možemo pratiti savremene svjetske trendove kad je ova oblast u pitanju, rekao je

Kemal Hrnjić. Fena

FENA

20.3.2024

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Kemal Hrnjić izjavio je danas u Bihaću da je Federacija BiH zbog nepostojanja Zakona o šumama pretrpjela štetu veću od milijardu KM.

Tokom posjete Unsko-sanskom kantonu, povodom obilježavanja 21. marta, Svjetskog dana šuma, Hrnjić je istakao da je na taj dan posebno važno skrenuti pažnju javnosti koliko je bitno da Federacija BiH dobije Zakon o šumama koji ne postoji već duže od 14 godina.

Naveo je da je novac koji je izgubljen u tom periodu trebalo investirati u preduzeća zadužena da upravljaju šumama, jer ona ne raspolažu svojim sredstvima za investicije u savremenu opremu.

- Danas jednostavno ne možemo pratiti savremene svjetske trendove kad je ova oblast u pitanju - kazao je ministar Hrnjić te dodao da se postavlja pitanje šta se ostavlja budućim generacijama.

On je uputio apel svim relevantnim faktorima u Federaciji BiH da ulože napore da u toku ove godine bude usvojen Zakon o šumama, posebno zbog generacija koje dolaze.

Ministar Hrnjić prisustvovao je u Bihaću konferenciji i prezentaciji “Šume i inovacije - rješenja za bolji svijet” koja je također upriličena povodom 21. marta – Svjetskog dana šuma. Ukazano je na važnost zaštite šuma kao prirodnog bogatstva kojim raspolaže Bosna i Hercegovina, te da osvrt na predloženi tekst zakona o šumama FBiH i Zakona o reprodukcijskom materijalu šumskog i ukrasnog drveća i grmlja u FBiH.

Na konferenciji je istaknuto da šume i šumska zemljišta u Federaciji BiH čine oko 58 posto ukupnog životnog prostora, te da upravljanje i gospodarenje šumama i šumskim zemljištem predstavlja vitalni državni interes, odnosno poseban interes FBiH.

Pluća naših građana

Naglašeno je da šume i šumska zemljišta u FBiH zauzimaju površinu od oko 1.518.466 hektara, od čega je u državnom vlasništvu 1.241.336,1 hektara ili 82 posto dok je u privatnom vlasništvu i vlasništvu drugih pravnih lica oko 277.130 hektara ili 18 posto.

- Na prostoru Federacije BiH nalazi se 1,5 milion hektara šuma i one su jedno od najvećih prirodnih bogatstava koje posjedujemo. One su pluća naših građana. Šume imaju nezamjenjivu ulogu u suočavanju s klimatskim promjenama i očuvanju biološke različitosti i zato je naša zadaća i odgovornost štititi ih na državnoj, federalnoj i kantonalnoj razini od svih zloupotreba i prekomjernog iskorištavanja, za sve generacije koje tek dolaze – poručio je ministar Hrnjić.

Tokom konferencije ukazano je također da procenat realizacije godišnjih planova pošumljavanja i sječa od 2008. do 2022. godine bilježi disbalans, odnosno da se planovi sječe skoro maksimalno izvršavaju, a da planovi pošumljavanja imaju sve manji procenat realizacije.

Šef Odsjeka za upravljanje šumama i lovstvo Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemo Kadrić, govorio je o nedostacima i problemima u sektoru šumarstva zbog nepostojanja zakona na federalnom nivou.

- Bespravne sječe šume i bespravno zauzimanja državnog šumskog zemljišta, selektivna primjena kantonalnih zakona, neizvršavanje planiranih i obaveznih ulaganja u obnovu šuma, kao i nemogućnost korištenja sredstava iz fonda za zaštitu, unapređenje i podizanje novih šuma i ruralni razvoj, samo su neki od identificiranih problema koji ukazuju da je što hitnije potrebno donijeti zakon kojim će navedeni nedostaci i problemi biti otklonjeni - kazao je Kadrić.

Direktor ŠPD "Unsko-sanske šume" Haris Koljić rekao je da bi novi zakon popravio performanse šumskih privrednih društava u gospodarenju šumama i omogućio veće investicije i veći obim pošumljavanja.

Direktor JP Nacionalni park "Una" Amarildo Mulić ukazao je na značaj uvezivanja svih nivoa vlasti za očuvanje šuma kao jednog od naših najznačajnijih resursa kojim treba odgovorno upravljati.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana šuma organizovana je akcija pošumljavanja na lokalitetu Lipe u Bihaću, te posjeta Nacionalnom parku Una.

Javna rasprava

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva pripremilo je i 20. februara tekuće godine stavilo na javnu raspravu Zakon o šumama u Federaciji BiH, te pozvalo sve zainteresirane strane da svoje primjedbe, prijedloge i sugestije na tekst Zakona o šumama u FBiH dostave do 20. marta.

- Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva danas privodi kraju javnu raspravu o predloženom tekstu Zakona o šumama u FBiH i Zakona o reprodukcijskom materijalu šumskog i ukrasnog drveća i grmlja u FBiH. Zaprimili smo značajan broj prijedloga, sugestija i komentara. Predstavnici ministarstva će u što kraćem roku obraditi navedene prijedloge a sve s ciljem da što hitnije provedemo potrebne procedure i pokrenemo usvajanje zakona o šumama u FBiH i time zaštitimo naše prirodno bogatstvo, istakao je ministar Hrnjić tokom obraćanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.