BRISEL

Forto za "Avaz": Očekujemo da će se dići ruke za otvaranje pregovora sa BiH, Milanović ima stil "Trampa za siromašne"

Sve ukazuje na to da će to biti u redu, a ukoliko se to ne desi mislim da bi to bila velika greška EU, rekao je

Edin Forto. N. Ajnadžić / Avaz

Nerma Ajnadžić

21.3.2024

Ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto nalazi se u Briselu, gdje se očekuje odluka Evropskog vijeća o otvaranju pregovora EU sa BiH.

On je za portal "Avaza" kazao da postoji optimizam oko odluke o otvaranju pregovora, jer su se za to ozbiljno borili.

- Ono što mnogi govore i što znamo je to da na poslije čeka ogroman posao i tu je suštinska poruka visokih zvaničnika zemalja članica EU. Očekujemo da će dići ruku za otvaranje pregovora sa BiH.

Upitan šta će se desiti u slučaju najcrnjeg scenarija, a to je da se ne otvore pregovori:

- Sve ukazuje na to da će to biti u redu, a ukoliko se to ne desi mislim da bi to bila velika greška EU, to bi bilo odsustvo strateškog razmišljanja koje je temelj rasta EU, vizija koju su pokazali kada su primali neke članice koje nisu bile toliko spremne, poput Bugarske i Rumunije. Mislim da EU mora danas, a i u narednim godinama, kada je potrebno da se integriše cijeli zapadni Balkan, pokazat viziju koju je imala početkom ovog vijeka.

30 adresa

Naglasio je da bh. zvaničnici trenutno u Briselu mogu sjediti na 30 adresa i zagovarati najbolje stvari za BiH.

- Mi moramo proći jednu potpuno novu fazu - iz dejtonske u briselsku BiH, moramo ovdje u Brisel preseliti ozbiljan broj ljudi koji će se boriti za BiH, moramo kapacitirati našu misiju, moramo se boriti da ono za šta se zalažemo što se prezentira tako što ćemo sjediti s onima koji donose konsezusom odluke za BiH.

Izjava Milanovića

Prokomentarisao je i izjavu Zorana Milanovića da će pregovori EU sa BiH trajati 500 godina.

- Gospodin Milanović je u kampanji i velikim izjavama je otvorio. On je prije nekoliko godina preuzeo taj stil nekog "Trampa za siromašne" i ko god da pobijedi u Hrvatskoj nama je raditi s tim osobama, jer naš put u EU vodi preko Hrvatske - poručio je Forto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.