UPUĆEN VIJEĆU MINISTARA

Zvanični prijedlog HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona: Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda bi se birao na poseban način

U HDZ-ovom dokumentu, koji će ići na proceduru, član 8.1 se odnosi na biranje članova Predsjedništva BiH iz Federacije

HDZ: Uputili zvanični prijedlog. HDZ BiH

N. H.

22.3.2024

Izmjene izbornog zakona BiH, koje su upućene prema Vijeću ministara BiH, sadrže dio koji se odnosi na Predsjedništvo BiH. 

U HDZ-ovom dokumentu, koji će ići na proceduru, član 8.1 se odnosi na biranje članova Predsjedništva BiH iz Federacije. 

- Članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji se neposredno biraju s teritorija Federacije Bosne i Hercegovine - jednog Bošnjaka i jednog Hrvata - biraju birači upisani u Centralni birački spisak za glasanje u Federaciji Bosne i Hercegovine. Birač upisan u Centralni birački spisak za glasanje u Federaciji Bosne i Hercegovine može glasovati ili za Bošnjaka ili za Hrvata, ali ne za oba. Svi kandidati Bošnjaci čine listu bošnjačkih kandidata. Izabran je bošnjački kandidat koji dobije najveći broj glasova među bošnjačkim kandidatima u Federaciji Bosne i Hercegovine - navodi se.

U nastavku se precizira kako bi se birao član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. 

- Svi kandidati Hrvati čine listu hrvatskih kandidata. Bit će izabran onaj koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH uz uslov da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje tri od pet kantona, i to: Hercegovačko-neretvanskom, Srednjebosanskom, Zapadnohercegovačkom, Kantonu 10 i Posavskom. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uslov, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uslov - navodi se.

U nastavku se navodi da, ako kandidat iz reda Hrvata nije izabran u skladu sa odredbama, onda je izabran kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima, pod uslovom da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova u dva od pet kantona. 

- Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uslov, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uslov - navodi se.

Ako se ni to ne bi ispunilo, onda bi izabran bio kandidat koji dobije najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima, ali da je osvojio najviše glasova u barem jednom od pet spomenutih kantona. 

- Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uslov, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uslov - navodi se.

Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda bi se birao na području RS, po uslovima koji su i do sada važili. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.