OKRUŽNI SUD U BANJOJ LUCI

Suđenje Zeljkoviću i ostalima: Kakve su maske uvezene u RS

Savanović je pojasnila da nije radila na slučaju odobrenja saglasnosti za uvoz neregistrovanih medicinskih sredstava koje je tražila firma "Promeding"

Suđenje Zeljkoviću i ostalim. Nezavisne novine

N. H. / Nezavisne novine

22.3.2024

Maske koje je nabavljalo preduzeće "Promeding" KN95 po certifikatu su lična zaštitna oprema, a kasnije su upisane u registar medicinskih sredstava, u Okružnom sudu u Banjoj Luci izjavila je bivša radnica Agencije za lijekove i medicinska sredstva Tanja Savanović, pišu Nezavisne novine. 

Savanović je bila svjedok tužilaštva u predmetu poznatom kao "Korona ugovori".

Ona je to ispričala u predmetu u kojem su optuženi bivši vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, direktor "Procontrola" Slavko Bojić, direktor "Promedinga" Dragan Dubravac, vlasnik Turističke agencije "Travel 4 fun" Saša Marković i bivši direktor firme "Sineks laboratorija" Sani Crljić.

Savanović je pojasnila da nije radila na slučaju odobrenja saglasnosti za uvoz neregistrovanih medicinskih sredstava koje je tražila firma "Promeding".

Tužiteljica Sanja Tadić - Stojisavljević joj je pokazala dokumentaciju u vezi sa tim postupkom, uključujući i dva certifikata za maske.

- Prema ovim certifikatima radi se o sredstvu lične zaštite. Poznato mi je da su kasnije maske N95, KN95 FFP2 i još neke upisane u registar medicinskih sredstava. Splet okolnosti i nova saznanja iz pandemije ukazali su da se radi o sredstvima koje se mogu koristiti i u medicinske svrhe i da ne štite samo ljekara već i pacijenta - navela je Savanović.

Pojasnila je da nešto može biti medicinsko sredstvo ako se koristi u medicinske svrhe, te da ima slučajeva gdje se neka lična zaštita može koristi kao medicinsko sredstvo.

Medicinska sestra Liljana Trišić, radnica u firmi "Promeding", kazala je da na izjavi odgovornog lica za promet na veliko medicinskim sredstvima nije bio naveden krajnji korisnik Institut za javno zdravstvo.

Pomenuta izjava je priložena uz dokumentaciju firme "Promeding" koja je data Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH uz zahtjev za davanje saglasnosti za interventni uvoz neregistrovanih medicinskih sredstava, odnosno maski.

- Potpisala sam tu izjavu i radi se o šablonskoj izjavi, ali na njoj nije bio naveden korisnik. Izjavu sam potpisala nakon što me zvala radnica "Prokontrola" Biljana Amidžić i rekla da je potrebno da dam izjavu za uvoz maski. Pitala sam je li regularno, ona je rekla da jeste i da "Promeding" uvozi za "Procontrol". Zvala sam Dubravca i rekao mi je da potpišem - rekla je Trišić.

Svjedok Ljiljana Trišić prisjetila se i sastanaka u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH koji se odnosi na uvoz maski.

- Zamjenik ili pomoćnik direktora držao je monolog i govorio da ga zovu na saslušanje radi maski - rekla je Trišić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.