NAVODNA NEPRAVDA

Izetbegović nastavio s podrškom osuđeniku Novaliću: "Cilj je oslabiti snagu bh. patriota"

Predsjednik SDA je nazvao Novalića "žrtvom instrumentaliziranog dijela pravosuđa"

Izetbegović: Nepravda na djelu. Armin Durgut / Pixsell / Fena

N. H.

23.3.2024

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, još jednom je stao u odbranu Fadila Novalića, koji se u četvrtak javio u Vojkoviće kako bi počeo služiti kaznu zbog presude u predmetu "Respiratori". 

Prema njegovim riječima, odlazak bivšeg premijera FBiH u zatvor bi trebao biti zadovoljenje pravde, ali umjesto toga "dobili smo nepravdu na djelu".

 - Većini javnosti, pogotovo stručnoj pravničkoj, postaje sve jasnije da je u zatvor poslan nedužan čovjek koji je osuđen u montiranom pravosudno-medijskom procesu. Kada se nedužnim ljudima čini nepravda, ne smijemo šutjeti. Nasilje i nepravda se šire i ne zaustavljaju se šutnjom - kazao je Izetbegović.

Novalić je, kako navodi Izetbegović, "samo posljednja u nizu žrtava instrumentaliziranog dijela pravosuđa, koje umjesto primjene zakona jednako na sve, pravosudni sistem koristi selektivno kako bi se po nalozima inetresnih grupa, proganjali ljudi koji im smetaju."

- Montiranim optužnicama, presudama i medijskim hajkama, od kojih gotovo da nije pošteđen nijedan general, komandant, privrednik ili političar koji je dokazao sposobnost da štiti i vodi narod, planski i sistematski se reducira snaga bh. patriota. Nije prvi put da gledamo takve scenarije u kojima su se uklanjali sposobni, da bi se nametnuli poslušni. Takvih slučajeva je bilo i prije početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, ali i u kratkim periodima nakon toga - tvrdi Izetbegović. 

Navodi da su se takvi scenariji pisali izvan BiH, a da su provođeni u Sarajevu "sa ovdašnjim poslušnicima".

- Cilj je uvijek bio isti: oslabiti državu Bosnu i Hercegovinu i smanjiti utjecaj bošnjačkog političkog faktora, posebno onog sa muslimanskom komponentnom. Zato se nepravda učinjena Fadilu Novaliću ne tiče samo njega i njegove porodice, već svakoga od nas. Novalićev advokatski tim nastavlja pravnu borbu i ona će trajati dok god postoje instance koje mogu osporiti politički montiranu presudu. Od borbe za istinu i pravdu nikada nismo odustajali. Nećemo ni sada jer od nje ovisi naša sloboda i naš opstanak. Prije ili kasnije, istina uvijek pobijedi. U to smo se u posljednjim decenijama zorno uvjerili - zaključio je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.