"NIJE SE PITALA STRUKA"

Kako je Izetbegović govorio o Novalićevim respiratorima: Pogrešno se kupilo, greška je što se poletjelo za 100 komada

Tek kad se desila greška, vidjeli smo šta se desilo, rekao je

Novalić i Izetbegović. Facebook

30.1.2024

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pravosnažno je osuđen na četiri godine zatvorske kazne zbog sporne nabavke kineskih respiratora u vrijednosti 10,5 miliona KM.

Gostujući u jednoj TV emisiji nakon pravosnažne presude Fadil Novalić je pokušao reći da je riječ o dobrim respiratorima, koji se koriste širom svijeta.

Ipak, istog mišljenja nije bio njegov šef stranke Bakir Izetbegović nakon izbijanja afere. Izetbegović je nakon izbijanja afere u maju 2020. godine kritikovao činjenicu što se nije pitala struka o nabavci respiratora.

- Napravili su jedan strašan previd. Nije se pitala struka. I otkud Fadil Novalić da zna da se nije pitala struka. Ni mi nismo pitali Novalića je li pitao struku. Tek kad se desila greška, vidjeli smo šta se desilo. I sad je pritisak na jednog čovjeka i na njegov kabinet - kazao je tada Izetbegović.

Navodi da se dalo 10,5 miliona KM za nešto što nije za intenzivnu njegu.

- Pogrešno se kupilo i niko nije toga bio svjestan. Mi nismo znali da nisu pitali, mislili su da je to dobro i to je greška Novalića, ali i naša i svih ministara, što su poletjeli za 100 respiratora. Dešavaju se greške, i mislim da će se sad ustanoviti još grešaka - rekao je Izetbegović tada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.