NAKON DANAŠNJE ODLUKE

Adnan Huskić za "Avaz": Šmit vjerovatno ima spreman plan, kako će anulirati potencijalnu krizu koja će se otvoriti u BiH

Na koji način namjerava da se uhvati u koštac sa svime što je Dodik najavio, pita se Huskić

Huskić: Volio bih čuti koji je to plan. Screenshot

Alen Bajramovic

26.3.2024

Kompletna odluka Visokog predstavnika Kristijana Šmita naknadno će biti predmet analiza, ali u prvoj reakciji profesor međunarodnih odnosa na Sarajevskoj školi za nauku i tehnologiju i politički analitičar Adnan Huskić pita se zašto ranijim izmjenama u julu 2022. godine visoki predstavnik nije izmijenio odredbe zakona koje su omogućavale sve na što su godinama ranije ukazivale međunarodne i domaće organizacije.

- Znalo se tačno šta su problemi i zašto u julu 2022. nije, makar sa odloženom primjenom, nametnuo sve odjednom i riješio nas ovog problema. 

I drugo pitanje, za mene, ne ulazeći uopšte u sadržaj odluke, jeste kako i na koji način namjerava da se uhvati u koštac sa svime što je Dodik najavio? 

Očekuje nas destabilizacija, kako namjerava da izađe na kraj s tim, a ja pretpostavljam da osoba koja donosi ovakve odluke u ovakvim momentima vjerovatno ima spreman plan za dalje. 

Volio bih čuti koji je to plan i kako će visoki predstavnik anulirati potencijalnu krizu koja će se otvoriti u BiH, koje će odluke donijeti i kako će spriječiti da NSRS izglasa svoj sopstveni zakon i da ga stavi u primjenu – kaže Huskić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.