ISPRED ZGRADE VLADE

Protest rudara danas u Sarajevu, traže plaće i definitivnu odluku o statusu RMU Zenica

Oko 200 rudara napustilo je u protekla tri mjeseca preduzeće po osnovu penzionisanja, dobrovoljnog odlaska ili proglašenja tehnološkim viškom

Sa jednog od ranijih protesta. N. Šaljić / Avaz

S. S.

27.3.2024

Samostalni sindikat radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine danas će u 11.00 sati ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu organizirati protest zbog situacije u Rudniku mrkog uglja Zenica te činjenice da zenički rudari još nisu dobili januarsku i februarsku plaću - potvrdio je Feni predsjednik tog sindikata Sinan Husić.

Protest će biti organiziran u skladu sa prošlosedmičnim zaključkom Upravnog odbora tog sindikata, koji je odluku donio još u srijedu, a na protestu će, prema najavi, biti rudari iz svih sedam rudnika Koncerna JP Elektroprivreda BiH. Očekuje se dolazak više od 300 rudara.

Husić ističe kako su još jednom, uputili dopis na adrese Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH, JP Elektroprivreda BiH i menadžmenta RMU Zenica, u kojim ih podsjećaju da je već prošlo dovoljno vremena od sastanka u Kaknju.

Stanje u RMU Zenica

Sastanak je održan 14. marta, a tada je dogovoreno da se iznađe zakonski način za isplatu plaća rudarima Zenice.

- Osnovni zahtjev na sutrašnjem protestu bit će isplata plaća za januar i februar, kao i naknada za topli obrok za ta dva mjeseca zeničkim rudarima.

Očekujemo da će tokom dana biti okončan i Elaborat o trenutnom stanju i perspektivama Rudnika mrkog uglja Zenica- kazao je Husić, koji naglašava kako će tražiti od nadležnih konačnu odluku o statusu zeničkog rudnika.

Odnosno, dodaje, da li će, na osnovu informacija iz Elaborata, biti nastavljena započeta realizacija krajem prošle godine usvojenog Programa reorganizacije i restrukturiranja poslovanja RMU Zenica, s akcentom na optimalizaciji ljudskih resursa, ili će biti obustavljena proizvodnja u Zenici.

Nisu dobili plaće

U sklopu realizacije ovog programa, već do sada, oko 200 rudara napustilo je u protekla tri mjeseca preduzeće po osnovu penzionisanja, dobrovoljnog odlaska ili proglašenja tehnološkim viškom.

- Spremni smo prihvatiti svaku odluku, jer ovako više ne ide - kaže Husić.

Zenički rudari u štrajk su stupili 6. marta, jer nisu dobili nijednu plaću iz tekuće godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.