POTPREDSJEDNIK PDP-A

Igor Crnadak za "Avaz": Moderne tehnologije u oktobru primijeniti na svim biralištima

Odgovornost za ovakav ishod priče o tehničkim izmjenama Izbornog zakona Crnadak vidi prvenstveno u domaćim političkim akterima

Igor Crnadak. Dejan Rakita / Pixsell

Alen Bajramovic

27.3.2024

Konačan stav o odluci visokog predstavnika i tehničkim izmjenama Izbornog zakona PDP će zauzeti nakon detaljne analize, ali potpredsjednik ove partije Igor Crnadak želio bi dobiti pojašnjenje zašto se moderne tehnologije na oktobarskim izborima ne primijene na svim biračkim mjestima. Smatra da se ne radi o svemirskoj tehnologiji i da za to postoje sve tehničke pretpostavke.

Inače, odgovornost za ovakav ishod priče o tehničkim izmjenama Izbornog zakona Crnadak vidi prvenstveno u domaćim političkim akterima. Podsjeća da su vlasti u BiH obećale da će zakon biti usvojen do kraja februara i da su slagale građane.

- Očigledno je da ne žele taj izborni zakon, ne žele da se pošteno glasa, pa je isključiva odgovornost na SNSD-u, HDZ-u i trojci. Jasno je da je njima problem da donesu odluku da građani glasaju bez pritisaka i ucjena, a da se glasovi pošteno prebroje. Njima je to problem, a to je osnovni evropski standard – kazao nam je Crnadak.

Evropska budućnost BiH

Komentirajući pomake na evropskom putu potpredsjednik PDP-a kaže da je evropska budućnost BiH u interesu svih njenih građana, ali da oni koji vode ovu zemlju drže fige u džepu i većina njih se nada da ćemo evropskim putem ići što je sporije moguće.

- Njima je problem i sloboda govora, medijske slobode, još  imamo zakonom kriminalizovanu klevetu u RS. Jedan od najvećih problema, s kojim oni, siguran sam, nisu spremni da se suoče, jeste borba protiv korupcije. RS u prošloj godini nije imala nijednu optužnicu za visoku korupciju, a FBiH samo jednu ili dvije. Ono što je najosjetljivije vezano za stvarni početak pregovora i što nam je najviše potrebno za stvarnu integraciju zemlje u EU, to su stvari koje ova koalicija ne može da uradi – kaže Crnadak.

Tvrdi da šest milijardi eura iz Plana rasta za zapadni Balkan nisu imaginarne i da postoji spremnost EU da one budu investirane, ali da je pitanje jesu li bh. vlasti spremne da urade ono što je potrebno da bi taj novac počeo da dolazi.

- Siguran sam da taj novac neće krenuti prema nama prije nego što se desi ozbiljan prodor u borbi protiv korupcije, posebno kad su u pitanju pronevjere budžetskih sredstava, dok se ne dese velika hapšenja i dok se ne počnu otkrivati velike afere. Novac je realan, ali je pitanje koliko je realno da ga mi dobijemo – pojašnjava.

Komentirajući promjenjivu politiku Milorada Dodika, koji jedan dan pozdravlja odluku o početku pregovora sa EU, a drugi zemlju gura u zagrljaj Putinu i BRICS-u, Crnadak kaže da je pozicija PDP-a uvijek bila evropski put BiH, dobra saradnja sa regionom, specijalne veze sa Srbijom i jake veze s drugim međunarodnim faktorima.

- Vlast koja već 15 godina vodi RS dovela nas je u poziciju da imamo prijateljske odnose sa nekoliko zemalja i totalni diplomatski rat, izolaciju i neprijateljstvo sa svima drugima. To je vrlo loše. Iz mog ugla to je najviše sporno kad je u pitanju vanjska politika – dodaje.

Radna grupa

U okviru priprema za lokalne izbore započeti su razgovori o kandidatskim listama, ali i kandidatima za načelnike i gradonačelnike općina i gradova, otkriva Crnadak. Kada je riječ o kandidatu za gradonačelnika Banje Luke mediji spominju njegovo i ime aktuelnog gradonačelnika Draška Stanivukovića, ali Crnadak to ne želi komentirati.

- PDP je osnovao radnu grupu koja ima zadatak da predloži kandidata, ta radna grupa radi i ja se nadam da će na sljedećem sastanku 7. aprila završiti svoj posao. Nećemo iznositi detalje. Meni je najvažnije da u prvom planu budu politika PDP-a, interes naroda, a ne bilo koje ime. Zalagat ću se da to bude jedan kandidat kojeg će svi podržati i to na poznatoj anti-SNSD platformi, uz dobar spisak ozbiljnih, korisnih i važnih projekata za Banja Luku. I za PDP, i za opoziciju, i za Banja Luku najbolje je da se politika na kojoj smo pobijedili 2020. godine ne mijenja – ističe potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.