NAKON ČOVIĆA

HDZ BiH: Domaći politički dužnosnici moraju predvoditi političke procese i evropske integracije BiH, izborni proces nije zaštićen

Uspostavlja se praksa protivna demokratskim principima kojima se potpuno obesmišljava uloga parlamenata i demokratski izabranih predstavnika, navode

Dragan Čović. Denis Kapetanovic / PIXSELL

S. S.

27.3.2024

Povodom nametanja odluke visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) od 26. marta 2024. godine, Hrvatska demokratska zajednica BiH izražava "duboko žaljenje za posezanjem visokog predstavnika za nametanjem rješenja u vremenu stabilne političke vlasti, intenzivnog liderskog dijaloga i otvorenja pregovaračkog procesa BiH s Evropskom unijom."

- Nametanjem 114 izmjena Izbornog zakona, kompromitiraju se svi dosad postignuti pozitivni učinci parlamentarne većine i stavlja u nezavidan položaj njeno buduće zajedničko funkcioniranje. Ovakve nepotrebne intervencije u domaće zakonodavstvo samo par dana nakon pozitivnog izvještaja EU prema Bosni Hercegovini kojim se priznaju i prepoznaju pozitivni jednogodišnji rezultati izvršne i zakonodavne vlasti, mogu imati nesagledive posljedice na daljnje integracijske procese, što bi poništilo snažan sinergijski učinak koji je evropska perspektiva donijela BiH.

Bez želje da ulazimo u pozitivne namjere za poboljšanje Izbornog procesa, dužni smo ukazati da ovakva rješenja koja ne obuhvaćaju sve aspekte Izbornog zakona, neće postići zaštitu i vjerodostojnost izbornog procesa, nego će izglednije uvesti BiH u neizvjesno, politički motivirano i duboko kompromitirano upravljanje izbornim procesom.

Posebno smatramo opasnim da nametanje ovog i bilo kojih drugih zakonskih rješenja, uspostavlja praksu protivnu demokratskim principima kojima se potpuno obesmišljava uloga parlamenata i demokratski izabranih predstavnika, što je srž demokracije. Stoga pozivamo sve nositelje vlasti bez obzira na različito promišljanje oko nametnutih odluka, da zajedničkom suradnjom i dijalogom vratimo procese odlučivanja u okrilje legitimno izabranih predstavnika koji sukladnu Ustavu i najvišim demokratskim standardima imaju odgovornost i obvezu predvoditi sve političke procese u Bosni i Hercegovini - naveli su iz HDZ-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.