GRADAČAC

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

U ovoj akademskoj godini podijelili smo 26 stipendija po 800 KM, naveo je ef. Osmanović

Osmanović: Veliku pažnju posvećujemo znanju. Facebook

27.3.2024

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz Svirca u Gradačcu, gdje se vjernici okupljaju na zajedničkim iftarima, djeci se dijele stipendije, a majke male djece mogu klanjati teravih-namaz dok djecu zabavljaju volonteri. Sve je to rezultat zajedničkih napora i snage zajednice koja se trudi da punim plućima uživa u svetom mjesecu ramazanu.

Iste vrijednosti

- Džemat je zajednica koja dijeli iste vrijednosti i koja zbližava ljude okupljene oko vjere. Prvenstveno, cilj naših zajedničkih iftara i svih ostalih aktivnosti jeste da pojačamo to naše jedinstvo i povežemo naše džematlije, a, hvala dragom Gospodaru, sa svakom aktivnošću taj broj naših džematlija se povećava - kazao je Ahmet ef. Osmanović.

Dodao je da je džematski odbor 2022., zajedno sa Safetom ef. Brkićem, osnovao studentski fond “Muderris Ahmed ef. Mulaibrahimović – Svirac”, koji je prvenstveno imao za cilj da stipendira jetimsku djecu te je u toj godini podijeljeno pet jednokratnih pomoći.

- Ideja je krenula na taj način, a ove godine smo pokušali napraviti jedan iskorak i stipendirati svu djecu iz našeg džemata i nismo imali nekih posebnih uvjeta, osim da se radi ili o djetetu čiji je roditelj član džemata ili da je jetimsko dijete. U ovoj akademskoj godini podijelili smo 26 stipendija od po 800 KM - naveo je ef. Osmanović.

Podrška učenicima

Također je istaknuo da u budžetu džemata imaju odvojena sredstva za taj fond koji se puni dobrovoljnim prilozima džematlija.

- Naš džemat veliku pažnju posvećuje stjecanju znanja, pa zbog tradicije naše vjere i samog Svirca, koje je imalo svoju medresu i alime, ali i bilo izvor odakle su se pojili i drugi alimi, mnogo nam je važno da podržimo učenike na tom njihovom putu - objasnio je ef. Osmanović.

Jedan od ibadeta

Poručio je da je ramazan prilika da se posvetimo sebi i da se pokušamo, kroz iskušenja koja je Gospodar postavio pred nas, snažnije uzdići u našoj individualnosti, odgovornosti i dostojanstvu, kako prema nama samima tako i prema Bogu i drugima.

- Post je jedan od ibadeta gdje nema licemjerja. Ovaj ramazan provedite u preispitivanju gdje se nalazite u odnosu na Gospodara - zaključio je ef. Osmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.