NA DANAŠNJI DAN

Zoran Bečić: 18. godišnjica smrti doajena bh. glumišta

Danas je petak, 29. mart/ožujak 2024. godine, do kraja godine preostalo je još 277 dana

Zoran Bečić. Facebook

I.P.

29.3.2024

Na današnji dan 2006. godine, u Sarajevu je preminuo Zoran Bečić, doajen bosanskohercegovačkog glumišta.

Rođen je 2. aprila 1939. godine u Čačku (Srbija), a diplomirao glumu na Beogradskoj dramskoj akademiji 1966. godine. U Sarajevu je debitovao u nezaboravnoj predstavi Radoslava Dorića "Noć ubica", a zatim je u tri sezone odigrao čitav niz zapaženih uloga, počevši od glavnih u predstavama "Pljačka" i "Mračna komedija", pa do sporednih u predstavama "Usamljena gomila" i "Veleizdajnički proces", sve do naslovnih u predstavama "Viktor ili djeca na vlasti" i "Idiot".

Godine 1971., otišao je u Beograd, ali se nakon dvije sezone vratio u Narodno pozorište Sarajevo, gdje je godinama poslije igrao brojne zapažene uloge, od kojih treba izdvojiti one u predstavama "Priče iz Bečke šume", "Bašeskija", "Čežnja pod brestovima", "Nora", "Hrvatski Faust", "Na Božijem putu", "Omer-paša Latas"... Uporedo je igrao i u Kamernom teatru 55.

U Sarajevu i tokom opsade

Tokom opsade Sarajeva, Zoran Bečić je nastavio svoj glumački rad u Sarajevu i bio jedan od utemeljitelja SARTR-a (Sarajevski ratni teatar) te akter kultne predstave "Sklonište". Debitovao je i kao reditelj remake-postavkom predstave "Nije čovjek ko ne umre" Velimira Stojanovića. Nakon toga režirao je i "Memoare Mine Hauzen", Safeta Plakala u produkciji SARTR-a, kao i dvije predstave u Kamernom teatru 55: "Suton" Ive Vojnovića i "Smrt i djevojka" Ariela Dorl'mana, a u mostarskom Narodnom pozorištu predstavu "Nije čovjek ko ne umre".

- Mnogi su me pitali jesam li ja, kao Srbin iz Čačka, požalio što sam ostao za vrijeme rata u Sarajevu. Nikada. I ne daj Bože da se to ponovi, učinio bih isto. Uz sve tuge, tragediju i užas kroz koji je prošao ovaj grad, bilo je toliko topline, ljubavi, razumijevanja i lijepih riječi – kazao je jedne prilike Bečić.

U Narodnom pozorištu Sarajevo, gdje je proveo svoje posljednje glumačke dane, obavljao je i funkciju direktora drame. Zoran Bečić je do kraja života igrao svoju posljednju ulogu, dobivši i svoj posljednji aplauz na otvorenoj sceni, tumačeći lik Alihodže u predstavi "Legenda o Ali-paši". U sklopu Festivala komedije Bosne i Hercegovine "Mostarska liska 2006." posthumno mu je dodijeljena nagrada "Velika mostarska liska".

Santorio Santorio. wikipedia.org

Rođen ljekar Santorio Santorio, izumitelj termometra

1561. - Rođen ljekar Santorio Santorio, izumitelj termometra. Promoviran je za doktora medicine u Padovi 1582. godine. Proslavio se djelom "De medicina statica". Uveo je u medicinsku praksu redovnu upotrebu vage. Dok je bio profesor u Padovi, stavio je mjernu skalu na Galilejev termoskop, u kojemu je temperatura mijenjala visinu stupca zraka i to je bio prvi termometar, kojim se služio za meteorološka mjerenja i određivanje jačine vrućice. Izumio je i poseban vlagomjer, pulsilogij (spravu za mjerenje frekvencije pulsa), te kateter za ekstrakciju mokraćnih kamenaca.

1772. - Umro švedski filozof i prirodnjak Emanuel Svedenborg (Swedenborg), autor mističko-teozofskog učenja o prirodi, posebno o ljudskoj prirodi. O njegovim vizijama pisao je Imanuel Kant (Immanuel) u spisu "Snovi jednog duhovnika". Djela: "Opera Filosofika et mineralia", "Arkana koelestika", "De nova Hierosolyma".

1891. - Preminuo francuski slikar Žorž-Pjer Sera (Georges-Pierre Seurat), osnivač i glavni predstavnik škole poentilista ili divizionista, koji se više oslanjao na nauku o svjetlosti nego na neposredno opažanje. Nanosio je na platno mnoštvo sitnih tačaka čistih boja spektra, koje se u oku posmatrača slivaju u određene šare i tonove. Najčešće je slikao pejzaže, prizore iz cirkusa i s kupališta.

1929. - U Mostaru rođen Sulejman Rebac, slavni fudbaler i trener. Karijeru je počeo u mostarskom FK Velež, za koji je odigrao više od 500 utakmica u periodu od 1947. do 1957. Godine, nakon čega je prešao u splitski Hajduk, gdje je bio dio najbolje navale u historiji kluba. S Hajdukom je osvojio prvenstvo 1955. godine. Poslije Hajduka prelazi u FK Sarajevo, gdje završava svoju igračku karijeru. U karijeri je odigrao više od 1000 utakmica i postigao više od 600 golova. Poslije igračke nastavio je s trenerskom karijerom.

1943. - Rođen Erik Ajdl (Eric Idle), britanski komičar, glumac, reditelj, ali i gitarista i tekstopisac. Pisao je i glumio kao član tima „Letećeg cirkusa Montija Pajtona“ (Monty Python). Uz skečeve, posebno se isticao pisanjem pjesama; neke o najpoznatijih pjesma su „The Philosophers' Song“, „Galaxy Song“ (iz filma „Smisao života Montija Pajtona“ ) i popularna „Always Look on the Bright Side of Life“ (iz filma „Brajanov život“). 

Kristofer Lamber. wikipedia.org

Američki glumac Kristofer Lamber, junak filma “Gorštak”, slavi 67. rođendan

1956. - U Novom Sadu osnovane Jugoslavenske pozorišne igre "Sterijino pozorje", povodom 150 godina rođenja i stogodišnjice smrti komediografa Jovana Sterije Popovića. Od tada se u tom gradu svakog maja organizuje "Sterijino pozorje".

1957. - Rođen Kristofer Lamber (Christopher Lambert), američki glumac francuskog porijekla. Holivudsku slavu i bogatstvo stekao je filmskim hitom "Gorštak" koji je potom nastavljen u svojevrsni mini-serijal. Do sada je producirao nekoliko filmova, a jedan od njih je i "Devet mjeseci".

1957. - Boris Komnenić, srbijanski glumac i prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu, rođen je na današnji dan. Osim pozorišnih, ostvario je i mnoštvo uloga na filmu i televiziji. Neke od najznačajnijih su u televizijskim serijama “Sivi dom” i “Bolji život”, te u filmovima “Tajvanska kanasta”, “Dani od snova”, “Splav meduza”, “Direktni prenos”, “Špadijer - jedan život” i dr. Preminuo je u Beogradu 6. marta 2021., u 64. godini života.

1974. - Prve fotografije Merkura snimio američki vještački satelit "Mariner 10".

1981. - Rođena hrvatska glumica Dolores Lambaša. Ostvarila je uloge u nizu televizijskih sapunica, kao što su "Odmori se, zaslužio si", "Dobre namjere", "Zauvijek susjedi" i "Zakon ljubavi" i ine, a posljednja uloga bila joj je uloga Tamare Marin u serijalu "Ruža vjetrova". Preminula je u 32. godini života usljed teških povreda nakon saobraćajne nesreće na dionici autoceste A3 kod Sredanaca, 23. oktobra 2013. godine. 

Karl Orf. apple.com

Umro kompozitor Karl Orf, autor kantate "Karmina Burana"

1982. - Umro njemački kompozitor Karl Orf (Carl Orff), autor scenske kantate "Karmina Burana". Napisao je djelo "Muzika za djecu", namijenjeno muzičkom obrazovanju djece, a za scenska djela "Antigona" i "Trionfo di Afrodite" uglavnom se koristio antičkom i srednjovjekovnom literaturom.

2008. - Preminuo Rajko Mitić, srbijanski i jugoslavenski fudbaler. Igrao je za beogradski BSK i Crvenu zvezdu, u kojoj se proslavio. Za „crveno-bijele“odigrao je gotovo 580 utakmica, bio prvi kapiten tog tima i proglašen je za prvu „Zvezdinu zvijezdu“. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 59 utakmica i postigao 32 gola. Iz fudbala se povukao u 36. godini života.

2019. - Umro Dobrica Erić, srbijanski književnik, pjesnik, prozni i dramski pisac. Prva zbirka pjesama "Svet u suncokretu" objavljena mu je 1959. godine. Od tada je objavio 40 knjiga za djecu, 23 zbirke pjesama, pet knjiga lirske proze i pet pozorišnih drama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.