ODABRANI MJESEC

Javna kuhinja u Goraždu aktivna i u ramazanu: Prave i podjele više od 200 obroka dnevno

Što se tiče samih korisnika obroke raspoređujemo po članu domaćinstva gdje u prosjeku imamo 3 - 4 člana, kazao je Hodžić

Priprema za podjelu obroka. Avaz

30.3.2024

Nakon što je prošle godine u Goraždu otvorena Javna kuhinja u sklopu projekta HO ‘’Merhamet’’ MDD, odnosno RO ‘’Merhamet’’ Goražde, ove godine ona obezbjeđuje mnogim korisnicima obroke, a u mjesecu ramazanu iftare. 

Predsjednik RO ‘’Merhamet Goražde’’ Ermin Hodžić za "Avaz“ je ispričao o darežljivosti donatora i uspjehu kuhinje.

Prilagoditi potrebe

- Mi trenutno pravimo više od 200 obroka dnevno. Taj broj varira, naravno, zavisno od potreba korisnika. Što se tiče samih korisnika obroke raspoređujemo po članu domaćinstva gdje u prosjeku imamo 3 - 4 člana. Cilj je da niko ne ostane gladan – kazao je Hodžić.

Također je dodao, da ovaj ramazan, prvi put imaju u svojim prostorijama priliku da obroke dijele na kućni prag.

- Trudimo se i radimo u skladu sa našim mogućnostima i u skladu sa donacijama. Naravno, cilj nam je da se prilagodimo potrebama našim korisnika, prije svega postača, osoba koje su u stanju socijalne potrebe i starijih osoba – objasnio je Hodžić.

Iftare nose na kućni prag. Avaz

Brojne donacije

Istaknuo je da za vikend imaju u planu pripremiti iftar za prostor Višegrada te se nadaju da će do kraja ramazana odjek donatora biti još veći jer im je cilj da svaki dan pripremaju i nose iftare na kućni prag.

- Otkako smo otvorili javnu kuhinju počele su pristizati brojne donacije, prije svega osnovnih životnih namirnica, a darežljivost donatora je posebno izražena u mjesecu ramazanu. Hvala Bogu zasad uspijevamo u svojoj namjeri da podijelimo i spremimo što više obroka – naveo je Hodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.