HERCEGOVINA

U katedrali Rođenja blažene Djevice Marije u Trebinju služena Uskršnja misa

Danas, na našem putu života, prihvatimo Isusa uskrslog za našeg prijatelja, rekao je don Ante Luburić

Uskrs u Trebinju - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
P. Mucović

31.3.2024

U katedrali Rođenja blažene Djevice Marije u Trebinju, uz prisustvo vjernika, uskršnju misu služio je don Ante Luburić biskupski vikar za Trebinjsko-mrkansku biskupiju i trebinjski župnik. Misi su prisustvovali i predstavnici Eparhije Zahumsko-hercegovačke i primorske.

Prema riječima don Ante Luburića Velika subota dan je Isusova počinka u grobu. U grobu Josipa Arimatejca. Njegovo otkupiteljsko djelo za čovječanstvo je dovršeno.

- Isto kako se Gospodin odmarao nakon velikih dana stvaranja svijeta, tako se i Krist sada odmara nakon spasiteljskog djela koje je učinio da podigne palog čovjeka. No, ni tu u svome miru Kriste ti ne miruješ, jer svojim grobom od naših počivališta na grobljima, po svem svijetu, načinio si prebivališta mira i sigurne nade da grobni humak nije kraj. U grob si sa sobom ponio sve naše neprijatelje, sve grijehe i sve ono što razara na ovoj zemlji tvoje stvorenje - čovjeka, prirodu i čitav svijet - naveo je don Annte i dodao da Isusov grob treba da nam bude snaga i utjeha za sva naša progonstva, promašaje u životu, patnje, ovisnosti, bolesti i žalosti.

- Tvojim uskrsnućem sve je novo, preobraženo i zato je Uskrs eksplozija radosti, svjetlosti, mira ljubavi i slobode. Uskrsnućem Isus nije nekamo otišao od nas, već je na jedan novi način produhovljen zauvijek došao nama. Također ni svijet od toga trenutka više nije isti. Stari svijet u kojem je vladao grijeh, patnja i smrt više ne postoji, jer stvoren je novi svijet u kojem je sve preobraženo i otkupljeno te ne može propasti. U svakom od nas Isusovim uskrsnućem uspostavljene su nove sile, a to je Bog sam. Starozavjetni svijet je dignut na jednu novu razinu u kojem smo mi baštinici Isusa Krista. 

Najveća baština koju smo primili - osim vječnoga života po uskrsnuću - je mogućnost opraštanja grijeha. Isus je to ostavio Crkvi i svećenicima, ali i mi sami jedni drugima možemo i trebamo opraštati uvrede koje jedni drugima nanosimo. Danas, na našem putu života, prihvatimo Isusa uskrslog za našeg prijatelja. Otvorimo mu svoje srce i tako doživimo USKRS srca, a to znači živjeti u svjetlu Božjem, ne zadovoljiti se zemaljskim izvanjskim slavljem, jelom i pićem, ne iscrpljivati se brigama za sutra. Kršćanska dušo, danas na Uskrsni dan, budi čista, vjerna, pravedna, krotka i ponizna. Budi oduševljena za svaku kršćansku krepost i svoje misli i osjećaje upravi svome Ocu Nebeskom. Neka danas Isus uskrsne u našim srcima kako bismo se sreli s njime. S mislima i nadom u život vječni, radujmo se danas uskrslom Kristu i opredijelimo se za njegov put. Put kojim nas sigurno vodi ka spasenju po svojoj Božjoj Riječi - istakao je don Ante poželivši svima Sretan Uskrs.

- Radosno svima čestitam i želim sretne uskrsne blagdane želeći lijepe radosti uz milosne Božje darove. Slava Uskrslome! Sretan Uskrs svima - zaključio je don Ante. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.