GREŠKE U PRAVOSUĐU

Podaci VSTV-a za posljednjih pet godina: Kažnjeno čak 150 sudija i tužilaca!

Prema predsjednicima sudova u 2019. godini izrečene su dvije mjere, godinu kasnije tri, a u 2021. jedna mjera

Pravosuđu potreban remont. Facebook

1.4.2024

Povjerenje u bosanskohercegovačko pravosuđe dosta je poljuljano posljednjih godina zbog brojnih afera koje su se ticale osoba na visokim funkcijama.

Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija je na američkoj crnoj listi zbog korupcije. Ista se stvar desila i bivšoj glavnoj državnoj tužiteljici Gordani Tadić, ali i njenoj nekadašnjoj zamjenici Diani Kajmaković.

Javnost je posebno postala uznemirena nakon hapšenja sada već suspendiranog predsjednika Suda BiH Ranka Debevca, nakon čega se počelo razmotavati klupko o dešavanjima u pravosudnim institucijama.

Sudije “dominiraju”

Iz VSTV-a BiH su otkrili za naš medij da je u prethodnih pet godina izrečeno čak 150 disciplinskih mjera za nosioce pravosudnih funkcija u BiH, od čega je najviše njih izrečeno prema sudijama - čak 97. Neki su kažnjeni više puta, i to smanjenjem plaće.

Prema predsjednicima sudova u 2019. godini izrečene su dvije mjere, godinu kasnije tri, a u 2021. jedna mjera. Pretprošle godine su utvrđena tri prekršaja predsjednika sudova, a prošle čak pet.

U prethodnih pet godina izrečene su tri mjere i za stručne saradnike. Protiv tužilaca je za isti period izrečeno ukupno 28 mjera, a najviše 2019. godine, čak 12. Također, interesantno je da u 2020. godini nije izrečena niti jedna mjera protiv tužilaca.

Iz tabele se sve jasno vidi. Avaz

Posebna kategorija

Što se tiče glavnih tužilaca, koji su svrstani kao posebna kategorija, protiv njih je u posljednjih pet godina izrečeno osam mjera, a najviše 2022., njih četiri.

Iz VSTV-a BiH su za “Avaz” otkrili da su čak 53 mjere u prethodnih pet godina izrečene zbog neopravdanog kašnjenja u izradi odluka ili u drugim radnjama u vezi s obavljanjem dužnosti sudije ili zbog bilo kakvog drugog ponovljenog nepoštivanja dužnosti sudije. Zbog nemara ili nepažnje u vršenju službenih dužnosti izrečeno je 46 disciplinskih mjera.

Sukob interesa

Jedna disciplinska mjera u prošloj godini je izrečena i zbog povrede načela nepristrasnosti, dok je 2019. godine sankcionirano čak šest nosilaca pravosudnih funkcija jer su propustili da traže izuzeće od postupanja u predmetima kada postoji sukob interesa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.