APARAT ZA ZRAČENJE

Čeka se tužilačka odluka u vezi s nabavkom: Ko će odgovarati zbog javašluka u UKC-u Tuzla

Arnautović je kazao da se obavljaju provjere i istražne radnje kojima se utvrđuje da li se tako pogoduje nekome od dobavljača

UKC Tuzla: Pacijenti najviše ispaštaju. Avaz

2.4.2024

Iako je Tužilaštvo Tuzlanskog kantona, još prošle godine, pokrenulo istragu zbog neuspješnih pokušaja nabavke linearnog akceleratora, aparata za zračenje, za Univerzitetski klinički centar Tuzla, do danas nije donesena tužilačka odluka u ovom predmetu.

Ko je pogodovao

Ovo je za "Dnevni avaz" potvrdio Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK.

Kako nam je pojasnio, Tužilaštvo TK i Sektor kriminalističke policije MUP-a TK obavljaju provjere i istražne radnje u vezi s postupkom javne nabavke linearnog akceleratora i CT simulatora, pri čemu je Ured za razmatranje žalbi više puta poništio odluke ugovornog organa UKC-a Tuzla i vratio javnu nabavku na ponovni postupak.

- Radi se o tome da je Ured za razmatranje žalbi prihvatio žalbu određenih dobavljača da se u tenderskoj specifikaciji za uređaje, onako kako su postavljeni, onemogućava konkurencija, odnosno da su parametri koji su postavljeni za CT simulator i linearni akcelerator takvi da ponudu zadovoljava samo po jedan ponuđač. Obavljaju se provjere i istražne radnje kojima se utvrđuje da li se tako pogoduje nekome od dobavljača - kaže nam Arnautović.

I javnost, ali i jedan od ponuđača, koji je nekoliko puta uložio žalbu na raspisani tender, odnosno proces javne nabavke, a zbog čega je tender već tri puta obaran, smatraju da je poziv za nabavku prijeko potrebnog aparata za onkološke pacijente u Tuzlanskom, inače najmnogoljudnijem kantonu, napravljen tako da pogoduje samo jednom ponuđaču.

Dali upute

Ured za razmatranje žalbi BiH je u više navrata kroz obrazloženja žalbi ponuđača “suflirao” Upravi UKC-a Tuzla, na čijem je čelu još, i to nezakonito, v. d. Denijal Tulumović (SDA), šta u raspisivanju tendera moraju uvrstiti i kako bi, prema Zakonu o javnim nabavkama, trebali postaviti oglas za nabavku.

Posebno se to odnosi na član 100. stav (4) Zakona o javnim nabavkama, kojim je jasno propisano da se protiv rješenja ugovornog organa žalba izjavljuje Uredu za razmatranje žalbi.

Između ostalog, to je jedan od razloga zbog kojih je pao prvi tender, raspisan još u martu prošle godine, o čemu je “Dnevni avaz” u više navrata precizno izvještavao.

Kako je pao jedan od tendera

Na tender koji je raspisan 23. oktobra mjesec poslije kompanija "Siemens Medicina" ponovo ulaže žalbu na tendersku dokumentaciju koju je propisao UKC Tuzla kao ugovorni organ. Ponovo se žale na tehničke specifikacije i pred sami kraj godine, 28. decembra, Ured za razmatranje žalbi donosi rješenje kojim se žalba "usvaja i poništava tenderska dokumentacija".

Onkološki pacijenti od februara 2023. godine ne mogu primati terapije u UKC-u Tuzla, zbog čega su primorani putovati u druge zdravstvene ustanove u FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.