ALEKSANDAR GOGANOVIĆ

Helezov zamjenik odgovorio Zvizdiću: Zakonom je zabranjeno širiti strah i paniku među građanima

Političari bi trebalo da se suzdrže od ocjenjivanja sigurnosne situacije u BiH

Goganović: Reagovao na Zvizdićevu izjavu. Srna / Fena

E. Ć.

2.4.2024

Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane Zukana Heleza, poručio je da NATO neće raspoređivati svoje vojnike u BiH, a posebno ne u Brčko distriktu.

Reagujući na izjavu zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Denisa Zvizdić u kojoj poziva na raspoređivanje NATO vojnika u Brčko distriktu, kao i na veću prisustnost snaga EUFOR-a zbog, kako je rekao, "ratnohuškačkih izjava" predsjednika RS Milorada Dodika, Goganović je u izjavi za Srnu kazao jedini EUFOR ima mandat da ocjenjuje sigurnosnu situaciju u BiH.

Dodao je da je na nedavnom sastanku u Ministarstvu odbrane, komandat EUFOR-a ponovio da ne postoje bezbjednosni izazovi većeg stepena.

- Denis Zvizdić takvim izjavama, nažalost, samo širi strah i paniku među građanima BiH, a posebno Brčko distrikta što je zakonom zabranjeno. Političari bi trebalo da se suzdrže od ocjenjivanja sigurnosne situacije u BiH i taj posao da prepuste nadležnim organima, prvenstveno EUFOR-u - istakao je Goganović.

Podsjećamo, Denis Zvizdić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, nakon posljednje sjednice Narodne skupštine RS, napisao je na svom X nalogu kako poziva NATO da rasporedi svoje snage na području Brčko distrikta.

Poziv je uputio zbog toga što smatra da bi to bio dobar odgovor na ratnohuškačke izjave predsjednika RS Milorada Dodika.

Osim NATO-a, Zvizdić je također imao i poruku za EUFOR.

- Ponovo pozivam na raspoređivanje manjeg kontigenta NATO vojnika na područje BD BiH, a snage EUFOR-a na frekventniju prisutnost u povratničkim mjestima, posebno u istočnoj Bosni, kao odgovor na Dodikove ratnohuškačke ideje o getoiziranju Bošnjaka na 25 posto teritorije BiH i secesiji RS - napisao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.