NISU BLAGONAKLONI

Mađarski mediji o Orbanovoj posjeti BiH: "Dolazi da primi nagradu od putiniste i separatiste Dodika"

Govori se i o separitističkim aktivnostima predsjednika manjeg bh. entiteta

Dejan Rakita/PIXSELL

N. H.

3.4.2024

Mađarski premijer Viktor Orban u četvrtak stiže u službenu posjetu BiH, tokom koje će se sastati sa zvaničnicima u Sarajevu i Banjoj Luci. 

O posjeti Orbana su pisali i mađarski portali, koji nisu previše blagonakloni prema premijeru jer, kako i naslov članka kaže, "Orban putuje u Bosnu da primi nagradu od separatiste-putiniste Milorada Dodika". 

Podsjećamo, riječ je o nagradi koja mu je trebala biti dodijeljena tokom 9. januara, kada je u manjem bh. entitetu obilježen neustavni dan RS, ali se Orban tada nije pojavio. 

Kako je naglašeno, istu nagradu primio je i ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Orban i Dodik već duže vrijeme imaju srdačan političko-ekonomski odnos. Dodiku, koji je teško pogođen američkim sankcijama, mađarski premijer je tamo obećao ulaganja od 45 milijardi forinti - piše "444".

U tekstu se govori i o separitističkim aktivnostima predsjednika manjeg bh. entiteta.

- O Dodikovom prijateljstvu s Rusijom dovoljno govorio i činjenica da ga je na to upozorio i čak Oliver Varhelji (Varhelyi), komesar zadužen za politiku proširenja Evropske komisije. Zbog separatističkih aspiracija RS-a, SAD su krajem prošle godine poslale dva američka borbena aviona F-16 u zračni prostor BiH - navodi se u tekstu mađarskog medija.

Također, u BiH će u sklopu posjete stići šef mađarske diplomatije Peter Sijarto (Szijjarto), kao i predstavnici 23 kompanije energetike, poljoprivrede, finansija i prehrambene industrije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.