NEUSVAJANJE PROPISA

Upozorenje EU: Na tržištu BiH ima hrane koja je štetna za zdravlje ljudi

Agencija za sigurnost hrane je vlastima slala prednacrte propisa koji su uključile brojne izmjene iz EU, ali je naišla na zastoj u spremnosti

EU: Poslala zastrašujuće upozorenje. Pixabay / Fokus.ba

N. H.

4.4.2024

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine upozorila je Vijeće ministara BiH da zbog neusvajanja niza propisa Evropske unije (EU), na tržištu BiH ima hrane koja je štetna i neprikladna za zdravlje ljudi, saznaje Fokus.ba.

Kako su obrazložili u aktu odaslanom Vijeću ministara BiH, kada je riječ o pesticidima, aditivima i kontaminantima, trenutno su u BiH na snazi pravilnici o dozvoljenim količinama pesticida u hrani, zatim o prehrambenim aditivima i o dozvoljenoj količini kontaminanata u hrani.

Kontaminanti u hrani

Međutim, od perioda njihovog donošenja pa do danas nastale su brojne izmjene i dopune u legislativi EU. Agencija za sigurnost hrane je vlastima slala prednacrte propisa koji su uključili brojne izmjene iz EU, ali je naišla na zastoj u spremnosti da se oni preuzmu?!

- Kao uzrok neusklađenosti pravnog propisa u BiH s propisima koji su na snazi u EU, rezultati provedenog programa kontrole, u zadnje dvije godine, pokazuju da su određene aktivne materije detektovane u proizvodima u Bosni i Hercegovini u skladu s propisanim MRL-om, dok iste nisu u skladu s važećim propisima u EU i ne bi se mogle naći na tržištu EU – stoji u informaciji Agencije za sigurnost hrane u BiH.

Slična situacija je i u vezi s pojavom određenih kontaminanata u hrani, koji postojećim propisima u Bosni i Hercegovini nisu obuhvaćeni a čije su maksimalno dozvoljene količine regulisane legislativom EU i zemljama okruženja.

- U proteklom periodu primili smo EU RASFF hitnu obavijest o prisustvu biokontaminanta pirolizidin alkaloida u origanu, koji je isporučen u Bosnu i Hercegovinu, a važeći propis ne sadrži odredbe koje regulišu ovu oblast – upozorili su iz ove agencije.

Obavijesti EU RASFF-a

S obzirom na brojne nesigurnosti, Agencija je zaključila da se titanov dioksid (E 171) više ne može smatrati sigurnim ako se upotrebljava kao prehrambeni aditiv u hrani. Njegova glavna funkcija je osigurati bijelu boju ili neprozirnost proizvoda, a uglavnom se upotrebljava u prehrambenim proizvodima koji su posebno popularni među djecom, kao što su žvakaće gume, slatkiši, čokolade i sladoled, što izaziva zabrinutost u smislu moguće visoke izloženosti tog osjetljivog dijela stanovništva.

- Slijedom navedenoga, svi proizvodi koji sadrže E-171 ne mogu se više plasirati na tržište EU, dok je, nažalost, zbog zastarjelog bh. zakonodavstva na tržište Bosne i Hercegovine još  omogućeno – konstatovali su iz ove agencije.

Također, u proteklom periodu Agencija kao kontakt-tačka EU RASFF zaprimila je veći broj obavijesti u vezi s navedenim propisima, gdje uslijed neusklađenosti propisa službene kontrole nije bilo moguće provoditi na efikasan i adekvatan način, što može imati štetne posljedice, prvenstveno za javno zdravlje.

Isto tako, razlike u propisima koji su na snazi u zemljama iz okruženja stvara brojne probleme domaćim proizvođačima kako na domaćem i na inozemnom tržištu, tako i uvoznicima hrane u Bosnu i Hercegovinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.