VLADA FEDERACIJE BIH

Nikšić i Nesl održali sastanak: Prioritet realizacija izgradnje autoputa kroz FBiH

Fokus razgovora bio je na infrastrukturnim i projektima obnovljivih izvora energije, te javnih investicija

Nesl i Nikšić na sastanku. Vlada FBiH

Z. K.

4.4.2024

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sastao se danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa direktoricom kancelarije EBRD-a u BiH Manuleom Nesl (Naessl).

Fokus razgovora bio je na infrastrukturnim i projektima obnovljivih izvora energije, te javnih investicija, kao i reformskim planovima Vlade Federacije BiH, a kojima podršku može pružiti i EBRD, saopćavaju iz pressa Vlade FBiH.

Tokom susreta naglasak je stavljen na realizaciju izgradnje autoputa kroz Federaciju BiH na Koridoru 5C, kao što je dionica Poprikuše-Nemila, a među prioritetnim je istaknut i projekt izgradnje tunela Prenj.

Poseban osvrt dat je na ubrzanje izgradnje postojećih dionica, te zatvaranje finansijske konstrukcije i na preostalim dionicama autoputa.

Današnji sastanak bio je posvećen i projektima iz oblasti energetike u koje je uključen EBRD, kao što je izgradnja buduće solarne elektrane u Gračanici, a istaknuta je i važnost podrške planovima pravedne tranzicije ka obnovljivim izvorima energije.

Također, ovom prilikom razgovarano je i o podršci prioritetnim investicijskim projektima u Federaciji BiH koji uključuju putnu, željezničku i energetsku infrastrukturu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.