"AVAZ" NA LICU MJESTA

Mještani sedam mostarskih naselja: Ne odustajemo od borbe, životi su nam ugroženi

Zatražili održavanje tematske sjednice Gradskog vijeća Mostara

Sa press-konferencije: Inicijativa prema Ministarstvu. Avaz

Meliha Smajkic

5.4.2024

Predstavnici neformalne grupe građana „Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru“ na današnjoj su konferenciji za novinare predstavili aktivnosti koje su do sada poduzeli s ciljem zaustavljanja nezakonitih izmjena i dopuna Prostornog plana na lokalnom i kantonalnom nivou. Ujedno su najavili i svoje sljedeće korake koje namjeravaju poduzeti usljed nezakonitog usvajanja Prostornog plana HNK, a zbog kojeg se svakodnevno suočavaju s brojnim posljedicama koje ugrožavaju njihove i živote njihovih porodica.

Pismena podrška

U proteklom periodu su, naveli su, održali sastanke s gradskim vijećnicima, ali i dijelom zastupnika u Skupštini HNK. Pismenu podršku je dalo i potpisalo 29 od ukupno 35 vijećnika u GV Mostara. Potpise podrške, kazali su, nisu dali Vlatko Marinović, Marko Novak, Zlatko Guzin, Salem Marić, Haris Nazdraić i Jasmin Pandur.

Zatraženo je, a za što je inicijativu uputio zamjenik predsjednika GV Mostara, Velibor Milivojević, da se na tematskoj sjednici dozvoli učešće po jednog predstavnika iz svakog od sedam naselja, kako bi iznijeli probleme s kojima se suočavaju. Ujedno su i predstavnici građana podnijeli zasebne zahtjeve za prisustvo i obraćanje na sjednici.

- Pokrenuli smo zvaničnu inicijativu prema Ministarstvu pravosuđa, uprave i lokalne samouprave za usvajanjem kantonalnog zakona o principima lokalne uprave i samouprave i dobili smo odgovor da se federalni zakon primjenjuje na cijelom prostoru federacije i da inicijativu za osiguranje prava građana na sudjelovanje u lokalnoj samoupravi putem mjesnih zajednica, odnosnu primjenu federalnog zakona, inicijativom zatražimo od grada Mostara jer jedinica lokalne samouprave nam mora osigurati ova prava“, poručili su predstavnici građana.

U skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama, zatraženo je i od Ministarstva građenja i prostornog uređenja da dostave informaciju je li Grad Mostar zatražio i dobio saglasnost Ministarstva za izmjene koje je od 2012. godine do danas izvršio tri puta.

- Odgovor nismo dobili ni nakon mjesec i po, što znači da ga nismo dobili ni nakon isteka zakonskog roka. Od istog Ministarstva smo zatražili da u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi zatraži od Ustavnog suda Federacije BiH ispitivanje ustavnosti izmjena i dopuna Prostornog plana Mostara. Odgovor na ovaj zahtjev, je li uopće upućen prema Ustavnom sudu Federacije BiH, također nismo dobili - kazano je na press-konferenciji.

Trenutna situacija

Inače, predstavnici sedam mostarskih naselja jučer su sudjelovali u javnoj raspravi o Nacrtu dopuna Prostornog plana HNK te iskoristili priliku da ulože svoje komentare.

S obzirom na trenutnu situaciju, građani sedam mostarskih naselja još jednom pozivaju lokalnu vlast da što prije zakaže tematsku sjednicu na kojoj bi i mještani kojima su životi ugroženi imali priliku reći s kakvim se problemima suočavaju već mjesecima. Ujedno pozivaju i gradonačelnika Grada Mostara da podrži učešće građana na tematskoj sjednici i na taj način zaštititi njihove interese.

Mještani sedam mostarskih naselja pozivaju i kantonalne vlasti da da se prilikom usvajanja dopuna Prostornog plana HNK pridržavaju zakona i ne dozvole usuglašavanje Prostornog plana HNK s Prostornim planom Grada Mostara i ostalih jedinica lokalne samouprave koje u zakonskom roku nisu izvršile usklađivanje svojih prostornih planova s prostornim planom HNK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.