REAKCIJE

Nakon najava premijera RS oglasilo se UG "Čuvari Ozrena i regije": Neće da može, Viškoviću dragi naš!

"Čuvari Ozrena i regije" još 2021. godine, nisu dozvolili firmi „Lykos Balkans Metals“ da vrši geološka istraživanja u općini Petrovo

Sa ranijih protesta. H. Čalić

H. Čalić

5.4.2024

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković pompezno je objavio da će RS sa Mađarima valorizovati sva bogatstva RS na Ozrenu, Loparama, Jezeru, Mrkonjić Gradu, Rudom, Čajniču i okolini Zvornika. 

- Mi u RS ćemo morati donijeti odluku da idemo u eksploataciju mineranih sirovina, ali ni jednog momenta ne na štetu zagađenja okoline ili zdravlja naših ljudi - kazao je Višković.

- Neće da može Viškoviću naš dragi!. Tehnologija iskopavanja teških metala, litijuma nikla, posebno ne postoji, a da je ekološki prihvatljiva. Govorite o radnim mjestima, a ne govorite, koliko će se porodica iseliti. Rudnik u Loparama, uništio bi Semberiju, a svi znamo šta znači imati svoju hranu. Ne morate uništiti sve čega se dotaknete, pod geslom ljubavi prema RS- kaže se u saopćenju UG „Čuvari Ozrena i regije“, udruženja koje je 2001. godine burnim protestima spriječilo geološka istraživanja u Sočkovcu na Ozrenu, kada je firma „Lykos Balkans Metals“ pokupila svoju mehanizaciju sa započetih geooških radova na bakar, kobalt, nikl i druge metale.

Ovo udruženje je sa početka ove godine u Doboju, u prepunoj sali hotela „Park“ organiziralo veoma posjećenu Javnu tribinu, na kojoj su o štetnosti eksploataciju litijuma govorili eminentni stručnjaci iz Bograda, a kojoj su prisustvovala ekološka udruženja iz oba entiteta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.