ŠTA DALJE

Istekao Dodikov rok koji je dao strankama trojke i HDZ-u BiH

Hoće da poništi odluke visokog predstavnika u BiH

Milorad Dodik. N. Šaljić / Avaz

N. Aj. / BHRT

6.4.2024

Aktuelni saziv Centralne izborne komisije ostaje do 2027. godine. Ovo je odredio visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) posljednjom izmjenom Izbornog zakona. U tišini i bez mogućnosti izmjene nametnutog.

- Ono na čemu je on insistirao je sigurnost mandata kada se već neko uvede u mandat, a i stalnost izbornih komisija. Bilo bi potpuno neprimjereno i u suprotnosti sa standardima i Venecijanske komisije da se članovi komisije mijenjaju u izbornoj godini ili političkom voljom. Insistira se na tome da ta tijela budu stabilna - pojašnjava predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić.

Odluke visokog predstvanika se moraju poštovati, izričit je predsjednik NiP-a. Iako bi članove CIK-a rado zamijenio, jer smatra je CIK političko tijelo. 

- Sastavljeno od bivših savjetnika, političkih funkcionera, članova različitih stranaka i ne mislim da, ako je to odluka Šmitova, da je to dobra odluka, ali poštujem Šmitove odluke - rekao je predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

Odluke ne želi poštovati predsjednik RS, te je dao rok: osam dana da Parlamentarna skupština BiH usvoji izmjene Izbornog zakona. A istekao je rok koji je Milorad Dodik dao strankama trojke i HDZ-u BiH da sazovu sjednice oba doma PS BiH i usvoje nove izmjene Izbornog zakona kojim bi se poništile one koje je nametnuo Šmit. Sjednica nije sazvana, piše BHRT.

Sudeći prema izjavama pojedinih parlamentaraca, rok se može pomjeriti samo da se ne poštuje nametnuto. Političari su ti koji moraju donositi zakon, a Paralament BiH je institucija u kojoj se usvajaju zakoni, podsjećaju parlamentarci. Opozicija postavlja pitanje: zašto ranije nisu radili svoj posao?

- Mi još nudimo razgovor, mi još nudimo dogovor i mi smatramo i mislimo da je to nešto što je ključ. Da sami samostalno donesemo odluke, uključujući i Izborni zakon - navodi izaslanik u Klubu Srba u PSBiH (SNSD) Radovan Kovačević.

- Postavlja se pitanje kako se ovo može riješiti a da nemamo krizu. Vrlo jednostavno. Usvoji se Izborni zakon - rekao je glavni tajnik PDP-a Nenad Vuković. 

- Pitanje je kako će se to sve dalje odvijati, to nametanje i kakve će biti posljedice. Ne možemo govoriti o obrnutoj tezi. Evo vi ne radite to, pa ćemo mi raditi vaš posao. To je naš posao i naša nadležnost - ističe zamjenik predsjedatelja ZD PSBiH (HDZ BiH) Marinko Čavara.

Dodik ide korak dalje, pa najavljuje usvajanje Izbornog zakona RS do 20. aprila, te da će izbore za lokalni nivo provesti po donesenom entitetskom zakonu.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.