DAN SARAJEVA

Položeno cvijeće na Šehidskom mezarju "Kovači" i na spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92. - 95.

Tokom opsade Sarajeva koja je počela 5. aprila 1992. godine i koja je jedna od najdužih opsada grada u novijoj historiji ubijeno je blizu 12.000 ljudi

Želko Komšić i Denis Bečirović - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Z. K.

6.4.2024

Članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, delegacija Grada Sarajeva predvođena gradonačelnicom Benjaminom Karić, premijer KS Nihad Uk, kantonalni ministri, načelnici, predstavnici udruženja i građani položili su cvijeće na Šehidskom mezarju "Kovači" te odali počast svim onima koji su dali živote za odbranu Sarajeva i BiH.

Cvijeće je položeno i na mezar prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Na današnji dan 1945. godine Sarajevo je oslobođen od fašističke okupacije režima NDH, a istog dana 1992. godine započela je opsada Sarajeva.

Tokom opsade Sarajeva koja je počela 5. aprila 1992. godine i koja je jedna od najdužih opsada grada u novijoj historiji ubijeno je blizu 12.000 ljudi, među njima više od 1.500 djece, a 50.000 ljudi je lakše i teže ranjeno. Opsada je trajala 44 mjeseca i završila je 29. februara 1996. godine.


Polaganje cvijeća - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

Delegacije i građani poslije šehidskog mezarja "Kovači" i mezara prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, cvijeće su položili i na spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 92. - 95., spomen-obilježje ubijenim policajcima u Velikom parku i spomen-park Vraca.

Spomen-obilježje ubijenim policajcima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.