DAN GRADA SARAJEVA

Farah Onešćuk postavila novi državni rekord: Zbog nedostatka sredstava ne može na kvalifikacije za OI

Prvog dana takmičenja zabilježeno je nekoliko vrhunskih rezultata i jedan državni rekord Bosne i Hercegovine

Međunarodni šestoaprilski turnir. Fena

FENA

7.4.2024

16. međunarodni šestoaprilski turnir u gađanju zračnim oružjem otvoren je u subotu u Strelištu Zetra. Turnir se održava povodom obilježavanja 6. aprila – Dana grada Sarajeva, a otvorila ga je dogradonačelnica Grada Sarajeva Anja Margetić Stakić. Prvog dana takmičenja zabilježeno je nekoliko vrhunskih rezultata i jedan državni rekord Bosne i Hercegovine.

Rekordan broj takmičara

Na turniru je nastupio rekordan broj takmičara iz 12 zemalja, njih oko 150 borilo se za pehare te zlatna, srebrena i bonzana odličja u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji za seniore/ke i juniore/ke.

Seniorke puškom Streljačkog kluba Sarajevo, predvodila je Farah Onešćuk, a ubjedljivo su pobijedile i odbranile titulu osvojenu prošle godine. U sastavu ekipe pored Farah Onešćuk nastupile su Aja Basarić i Aida Arnautović, a imale su ukupno 1869,8 krugova. Drugo mjesto osvojila je ekipa SD Grosuplje koja je imala 1855,1 krug, a treće ekipa SD I Pohorski bataljon Ruše koja je imala 1851,3 kruga.

U pojedinačnoj konkurenciji briljirala je najbolja bh takmičarka Farah Onešćuk (SK Sarajevo) koja je pogodila svjetski vrijednih 630 krugova što je novi državni rekord. Drugo mjesto je osvojila Slovenka Nika Skubić, SD Kisovec, koja je imala 621,9 krugova, a treća je bila Aja Basarić, SK Sarajevo, koja je imala 621,2 kruga.

U juniorskoj konkurenciji poredak je bio isti: Farah Onešćuk je osvojila prvo, drugo Nika Skubić, a treće Aja Basarić.

Nažalost Farah Onešćuk, koja je u sjajnoj formi, nije zbog nedostatka finansijskih sredstava u mogućnosti otići na presudna kvalifikaciona takmičenja za Olimpijske igre Pariz 2024. Rio de Janeiro (od 11 do 20. aprila 2024.) i Baku ( od 1. do 10. maja) gdje se mogla sa ovim rezultatom više nego ravnopravno boriti za direktan plasman na OI i priliku za osvajanje novih bodova za Olimpijsku rang listu, navode iz Streljačkog kluba Sarajevo.

Seniori u gađanju puškom Streljačkog kluba Sarajevo u sastavu: Nedžad Džanković, Nedžad Fazlija i Benjamin Mešanović su pogodili 1844,9 krugova i izgubili od odlične ekipe SK Trzin koja je pogodila 1852,5 krugova. Treća je bila ekipa Plzen CZ iz Češke Republike koja je imala 1835,9 krugova.

U pojedinačnoj konkurenciji Maksimilijan Zarić, SD Olimpija, je sa 625,5 krugova osvojio prvo mjesto. Drugi je bio Nejc Kuhar, SD Kamnik, sa 621,6 krugova a treći Abdullah Mimić SK Visoko sa 620,9 krugova. I kod juniora je slavio Maksimilijan Zarić, dok su drugi i treći bili bh. takmičari Bekir Ćato, SK Visoko, i Benjamin Fazlija, SK Sarajevo.

Zračni pištolj 

I u disciplini zračni pištolj seniori najupješnija je bila reprezentacija Moldavije koja je pogodila 1.672 kruga i za šest krugova bila bolja od predstavnika Srbije. Treće mjesto pripalo je domaćinima SK Sarajevo koji su imali 4 kruga manje.

Pojedinačno najuspješniji je bio Duško Petrov, takmičar SD Kikinda iz Srbije, koji je pogodio 568 krugova. Drugo i treće mjesto je pripalo reprezentativcima Moldavije Denisu Popovu i Andrei Alferinu koji su imali 563 odnosno 559 krugova.

Kod seniroki pištoljem najuspješnija je bila reprezentacija Moldavije koja je došla u najjačem sastavu predvođena aktuelnom evropskom prvakinjom Annom Dulce i sigurnim putnicom za Olimpijske igre Pariz 2024. Poredak od prvog do četvrtog mjesta se nije znao do samog kraja.

Reprezentacija Moldavije je u borbi do zadnjeg hitca sretno osvojila prvo mjesto ispred reprezentacije Crne Gore koja je imala isti broj krugova 1.633 ali manje strogih centara. Samo sedam krugova manje imale su takmičarke SD Gorenja predvođene evropskom vicešampionkom Manjom Slak. Četvrte su bile takmičarke SK Sarajevo koje su imale samo krug manje.

U pojedinačnoj konkurenciji, najbolja je bila reprezentativka Moldavije Anna Dulce koja je odbranila titulu osvojenu prošle godine, a pogodila je fantastičnih 578 krugova. Manja Slak je bila druga i imala je 573 kruga, dok je treće mjesto pripalo reprezentativki Crne Gore Neveni Šaranović koja je imala 567 krugova.

Ko je najbolji

Kod juniorki bio je isti poredak. Anna Dulce prva, Manja Slak druga, a treće mjesto je osvojila takmičarka SK TRB Bijeljina Sofija Rakić.

Turnir se već godinama nalazi u Kalendaru takmičenja Evropske streljačke konfederacije. Pokrovitelj ovog turnira je Grad Sarajevo, partner Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine.

Na svečanom otvaranju uručene su prigodne plakete i zahvalnice prijateljima turnira i dugogodišnjim prijateljima Streljačkog kluba Sarajevo.

Turnir se nastavlja danas u pojedinačnoj konkurenciji gdje će takmičari imati prilliku da osvoje i simbolične novčane nagrade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.