POLOŽAJ BOŠNJAKA

Izetbegović odbio Konakovićev poziv: Niz je razloga

Osnovni razlog je Konakovićeva vodeća uloga u grupaciji stranaka koja je zbog vlastitih interesa pogazila izbornu volju Bošnjaka

N. Šaljić / Avaz

E. Ma.

7.4.2024

Šef SDA Bakir Izetbegović odbio je poziv da prisustvuje skupu "Položaj i status Bošnjaka u regiji" kojeg organizuje lider NiP-a Elmedin Konaković.

- Primio sam poziv Elmedina Konakovića za 'radni ručak' o 'položaju i statusu Bošnjaka u regiji'. Pozivu se, naravno, neću odazvati. Niz je razloga za to, a navest ću samo neke od njih - naveo je Izetbegović.Kako je istakao, osnovni razlog je Konakovićeva vodeća uloga u grupaciji stranaka koja je zbog vlastitih interesa pogazila izbornu volju Bošnjaka, njihovo dostojanstvo i nacionalni interes.

- Konakovićevu fotelju su Bošnjaci i drugi bosanski patrioti platili nedopustivim ustupcima i predajom niza vitalno važnih pozicija u državnim i federalnim institucijama i javnim preduzećima. Po njegovoj pameti Bošnjake u Bosni i Hercegovini predstavlja politička manjina spremna da proda vlastito dostojanstvo i snishodljivo ispunjava zahtjeve političkih predstavnika Srba i Hrvata, što mu oduzima legitimitet da uopće govori o statusu Bošnjaka - napisao je šef SDA.

Izetbegoviću je čudan i sastav osoba kojima je upućen poziv.


- Nije pozvan član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bošnjak, potpredsjednik Federacije BiH Bošnjak, premijer Federacije BiH Bošnjak - bez obzira što je nametnut, a istovremeno je poziv upućen predsjednicima nekih neparlamentarnih stranaka u Bosni i Hercegovini, koje su potpuno irelevantne - rekao je Izetbegović.

Naveo je da se o statusu Bošnjaka ne može razgovarati bez njihovih političkih predstavnika u institucijama.

- Saradnju sa predstavnicima Bošnjaka u državama regije su imali i imaju svi članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine izabrani iz reda bošnjačkog naroda, te je u tom smislu Konakovićeva inicijativa - višak i pokušaj njegovog samonametanja i samopromocije - smatra Izetbegović.

Kaže i da SDA, kao najveća stranka u Bosni i Hercegovini za koju pretežno glasaju Bošnjaci, održava redovne kontakte i ima saradnju sa većinom političkih predstavnika Bošnjaka u regiji.

- Nastavićemo to da činimo i da im pružamo podršku u ostvarivanju interesa Bošnjaka u državama u kojima oni žive. Za to nam nije potreban posrednik, pogotovo ne u Konakovićevom liku i djelu. Na kraju, smatram da nije uputno da imam bilo kakve kontakte s Konakovićem dok se ne razriješe vrlo ozbiljne optužbe koje se odnose na njegove veze sa narko-kartelom dokumentivane u Sky-aplikaciji - istakao je Izetbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.