ZAHTIJEVA PROMJENU

SDP traži zakon o legalizaciji objekata u KS: To je gorući problem

Zakonom je potrebno utvrditi datum aerofotogrametrijskog snimanja svih objekata u Kantonu Sarajevo

SDP: Jedan od primarnih problema. SDP

E. Ć.

8.4.2024

Sarajevski SDP zahtijeva donošenje zakona o legalizaciji objekata u Kantonu Sarajevo koji bi otvorio potpuno novi pristup legalizaciji objekata, ali i zaustavio dalju bespravnu gradnju.

Najbolja rješenja

- Tako je i ovog puta. Odlučno i čvrsto ćemo u svim strukturama pronalaziti najbolja rješenja i doprinijeti rješavanju ovog gorućeg problema za napredak društva - navodi SDP na društvenim mrežama.

Navode da je problem legalizacije objekata jedan od primarnih problema za unapređenje infrastrukture u Kantonu Sarajevo i zakon o legalizaciji je neophodan.

- Zakonom je potrebno utvrditi datum aerofotogrametrijskog snimanja svih objekata u Kantonu Sarajevo nakon čega će se moći podnijeti zahtjev za legalizaciju i omogućiti da građani imaju dovoljno vremena da pripreme dokumentaciju za rješavanje imovinskopravnih odnosa i pristupe konačnoj legalizaciji - poručuju.

Dodaju kako imaju odlične primjere uspješne primjene Zakona o legalizaciji i vrijeme je da na sve dosadašnje načine rada "stavimo tačku i krenemo u donošenje zakona koji će svima biti od koristi i koji će otvoriti vrata za napredak svake zajednice".

Pažljivo provoditi postupak

- Ovaj postupak je potrebno pažljivo provoditi uz obavezno praćenje urbanističkih i ekoloških standarda kako bi se sačuvala životna sredina i obezbijedilo bolje planiranje i ravnoteža između građenja i očuvanja prirode.

Krajnji cilj je omogućiti građanima vlasnička prava na tim nekretninama, bez straha od rušenja ili drugih pravnih posljedica, a vlastima se omogućava lakše upravljanje infrastrukturom i smanjenje sive ekonomije, te povećanje prihoda budžeta.

Vjerujemo da će malim koracima zajedničkog djelovanja napraviti ogromne pomake kako bi se donio Zakon o legalizaciji - poručeno je iz sarajevskog SDP-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.