SARAJEVO

Na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH nema niti jedan od reformskih zakona koje je pred vlasti BiH stavila EU

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o uspostavljanju Programa sigurnosti civilnog zrakoplovstva BiH

Vijeće ministara BiH. N. Šaljić

Z. K.

9.4.2024

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine održaće danas sjednicu: Na dnevnom redu je mnogo tačaka, među kojima i Prijedlog strategije i akcionog plana provođenja Strategije integriranog upravljanja granicom u BiH za period 2024-2029. godine, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.

Ono što je zanimljivo jeste to da na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH neće biti niti jedan od reformskih zakona koje pred vlasti BiH stavila Evropska unija.

Nacrt memoranduma o razumijevanju

Na dnevnom redu je i Prijedlog odluke o uspostavljanju Programa sigurnosti civilnog zrakoplovstva BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i transporta.

Pred ministrima bi trebalo da se nađe i Prijedlog aneksa Sporazuma o konačnom raspolaganju svim pravima i obavezama na pokretnoj imovini koja će i dalje služiti za potrebe odbrane (Dobojski sporazum), čiji je predlagač Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo komunikacija i transporta na dnevni red dostavilo je Nacrt memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara i Vlade Hrvatske o saradnji u oblasti stručne i savjetodavne podrške razvoju sigurne digitalne infrastrukture, razvoju javnih digitalnih usluga i digitalne transformacije.

Pred ministrima će se naći i Nacrt osnova za zaključivanje Međunarodnog sporazuma između EU i BiH o pridruživanju BiH Programu "EU4Health", objavljeno je na internet strani Vijeća ministara BiH.

Davanja saglasnosti 

Na prijedlog Ministarstva odbrane, trebalo bi da bude razmatrana informacija o implementaciji "Perspektiva" programa tranzicije i zbrinjavanja otpuštenog personala i implementaciji "Preventiva" projekta zaštite mentalnog zdravlja i psihosocijalne asistencije u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH u 2023. godini.

Ministri će se baviti i pitanjem davanja saglasnosti za imenovanje odbrambenog atašea Srbije u BiH, kao i programima rada Savjeta ministara i institucija ovog savjeta. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.