PREDSJEDNIK HRS-A

Zastupnik u Predstavničkom domu PFBiH kandidat za Hrvatski sabor, za "Avaz" poručio: Sve moje ambicije su vezane za BiH

Mi ćemo dati sve od sebe da ponudimo ljudima program koji je dosta kvalitetniji, jači i autentičniji od onoga što je HDZ uradio

Raguž: Mi ćemo dati sve od sebe da ponudimo ljudima program. Denis Kapetanovic / PIXSELL

9.4.2024

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Slaven Raguž kandidat je MOST-a i Hrvatskih suverenista za Hrvatski sabor. S njim smo razgovarali o toj temi, otkrio je da li planira napustiti bh. politiku i preseliti se u susjednu.

- Na 14. sam mjestu na listi kako bih podržao ovu moju mlađu ekipu koja se kandidirala. Tako sam htio da svojim radom i reputacijom koju sam stekao pomognem mlađima da ostvare što bolji i kvalitetniji rezultat. Sve moje ambicije su vezane za Bosnu i Hercegovinu. Slavko Zovko je nosilac liste MOST-a i Hrvatskih suverenista za XI izbornu jedinicu, što je zapravo lista HRS-a, ali mi s njima dobro sarađujemo i partnerska smo stranka – kazao je Raguž za portal „Avaza“.

Neuspješni razgovori

Upitan da li je moguće ostvariti uspjeh u XI izbornoj jedinici, koja podrazumijeva hrvatske državljane koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, s obzirom da od 2003. godine niko mimo HDZ-a nije dobio niti jedan od tri predviđena mandata, Raguž navodi:

- Ima već nekoliko mjeseci otkako smo održali razgovore sa opozicionim strankama sa hrvatskim predznakom, kako bi se napravila nezavisna lista koju bi svi podržali. Međutim, oni su odlučili da idu prositi mjesto na listi kod Plenkovića i oni ne žele ići protiv HDZ-a, toliko o toj opoziciji. To je bio jedan od lakših načina za ugroziti jedan mandat od tri HDZ-ova i HDZ je tu odigrao vrlo vješto. Oni su preko tih svojih satelita, koji se nazivaju opozicijom, kao bi se spriječila ta inicijativa.

Teško, ali ne i nemoguće

Ističe da će samostalnim nastupom biti teže, ali ne i nemoguće.

- Mi ćemo dati sve od sebe da ponudimo ljudima program koji je dosta kvalitetniji, jači i autentičniji od onoga što je HDZ uradio, pogotovo zato što ova tri zastupnika u protekle četiri godine nisu uradili ništa i mi smo više preko zastupnika MOST-a uradili za Hrvate izvan Hravatske nego oni – rekao je Raguž za „Avaz“.

Lista MOST-a i Hrvatskih Suverenista, koju čine političari iz HRS-a, sastavljena je od mahom mlađih osoba.

- Mi to radimo općenito, a ne samo sada. Ako vidite HDZ-ovu listu kao najoptimalnija rješenja su nude ljudi koji su dio struktura zadnjih 30 godina i koji ništa ne mijenjaju. Onaj ko je dio problema ne može biti dio rješenja. Jedini način na koji se može kreirati politika je preko novih ljudi, koji nisu okaljani mentalno-komunističkim mentalitetom, niti HDZ-ovskim koji nas je doveo do svega ovoga – zaključio je Raguž za „Avaz“. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.