SPORAZUM “BERLIN +”

Vojni analitičar Antonio Prlenda za “Avaz”: Pojačavanjem EUFOR-a spriječiti orkestrirano “događanje naroda”

Narednih dana vojnici iz Francuske će krenuti u patrole širom BiH

Prlenda: EUFOR može koristiti efektive NATO-a. LinkedIn / Platforma X

Alen Bajramovic

11.4.2024

Polemike o tome čiji je bataljon prije nekoliko dana stigao u BiH i radi li se o jedinici NATO-a, okončane su saopćenjem EUFOR-a da je riječ o francuskom bataljonu iz njegovih Strateških rezervnih snaga. Danas su stigla i njihova vozila i neophodna oprema i već narednih dana vojnici iz Francuske će krenuti u patrole širom BiH, ali i učestvovati u obuci sa snagama EUFOR-a i pripadnicima Oružanih snaga BiH.

Vojni analitičar Antonio Prlenda kaže za “Avaz” da na osnovu sporazuma “Berlin +”, prema potrebi, EUFOR može koristiti efektive NATO-a, te da takvu odluku donose EU i NATO.

- Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je ponovio zabrinutost prijetećom retorikom u BiH. Međunarodna zajednica može koristiti razne meke ili tvrđe mjere protiv predsjednika RS Milorad Dodika. Kako se bliži mogućnost odluke visokog predstavnika o legislativi koja se tiče vlasništva nad imovinom BiH, moguće je i da se pojačanjem EUFOR-a želi spriječiti nekakvo orkestrirano "događanje naroda", ako se to dogodi. EUFOR svakako za takve potrebe ima spremne vlastite rezervne snage u zemljama koje sudjeluju u Misiji EUFOR-a – kazao je Prlenda za “Avaz”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.