IZBOR V.D. DIREKTORA

Upravni odbor KCUS-a predložio Vladi FBiH da formira komisiju

Pitanje je šta će raditi sa stavom povjerenstva

KCUS: Upućeno pismo Uredu premijera Nikšića. Avaz

E. Ć.

12.4.2024

UO KCUS-a je predložio da Vlada FBiH formira komisiju u čiji sastav bi bili imenovani predstavnik resornog ministarstva, Vlade FBiH (iz Ureda premijera ili Ureda za zakonodavstvo ili Ministarstva pravde ili drugog resora po odluci Vlade), ministarstva zdravstva i Privremenog upravnog odbora KCUS sa zadatkom da u roku ne dužem od pet dana pregleda cjelokupnu dokumentaciju iz postupka imenovanja (konkursnu dokumentaciju i pribavljena mišljenja u postupku ispitivanja slova za imenovanje), da dostavi svoje mišljenje o provedenom izbornom procesu, te da na osnovu navedenog Vlada FBiH zauzme konačni stav po pitanju ovog imenovanja.

Pitanje je šta će raditi sa stavom povjerenstva? Ako bude pozitivno Vlada može dati saglasnost na imenovanje, ali to nema pravnu snagu jer se izričito traži saglasnost ministra zdravstva.

Ministar se neće predomisliti jer bi time pogazio sebe i uposlenike ministrstva.

U sudski registar ga ne mogu upisati bez saglasnosti ministra. UO se već ranije raspitivao i rekli su im da ne može.

Međutim, to može napraviti problem za KCUS. Jer bi imenovanjem Ismeta Gavrankapetanovića prestao mandat Alenu Pilavu, koji bi se odjavio kao odgovorno lice. Ako Gavrankapetanoviću odbiju upis u sudski registar KCUS bi ostao bez direktora i ne bi niko bio da potpisuje. 

Upućeno pismo. Avaz

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.