RAZGOVOR

Pravni ekspert Nedim Ademović za "Avaz": Ustavni sud BiH mora biti zaštićen

Izbori, u zakonskom, operativno-institucionalnom i sudskom smislu, u nadležnosti su države BiH

Ademović: Dok se ovo ne riješi, evropski put BiH nije moguć. Screenshot

Alen Bajramovic

12.4.2024

Bosna i Hercegovina je, nažalost, ponovo među prvim tačkama dnevnog reda u međunarodnim institucijama, a podrška na putu evropskih integracija, konkretizacija sankcija SAD, najava statusa kandidata za članstvo u NATO-u, pripreme za usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici od Generalne skupštine UN-a te jačanje snaga EUFOR-a svjedoče o pojačanom angažmanu EU i SAD u našoj zemlji.

Velike sile

Međunarodna zajednica je pojačala angažman, saglasan je pravni ekspert Nedim Ademović, počevši od OHR-a, preko EU, pa do pojedinih velikih sila koje su bitne u međunarodnim vodama.

- Rat u Ukrajini i razotkrivanje djelovanja Rusije probudilo je svijet. To se, definitivno, reflektira i na BiH. Nažalost, mi ovaj globalnopolitički val ne možemo u cijelosti iskoristiti zbog Milorada Dodika, secesionista, ali i etnonacionalista koji opstruiraju reforme zarad svog vlastitog interesa. Ide sve presporo. Konstantno podmeću noge, vuku neustavne poteze protivne Dejtonskom mirovnog sporazumu. To nas stalno usporava i vraća unazad - kaže Ademović.

I posljednji potezi NSRS dio su kontinuiteta, smatra naš sagovornik, koji usvajanje nacrta entitetskog izbornog zakona ocjenjuje neustavnim aktom.

- Izbori, u zakonskom, operativno-institucionalnom i sudskom smislu, u nadležnosti su države BiH. To je jasno propisano Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH. Prema tome, RS će, možda, izglasati i zakon, ali on će biti proglašen neustavnim i biti stavljen van snage - ističe Ademović.

Najjači izazov

Poručuje da probosanske snage i međunarodna zajednica moraju biti mudre.

- Oni moraju i dalje provoditi mjere kojima će se ovi antireformisti, secesionisti, etnonacionalisti, antisekularisti i drugi neprijatelji naše države izolirati i neutralizirati s političke, ekonomske i socijalne scene u BiH. To je, možda, trenutno i najjači izazov pred nama i mora proći sa što manje posljedica i kolateralne štete. Pri tome, međunarodna zajednica mora ostati proaktivna, a Ustavni sud BiH, kao trenutno jedina funkcionalna institucija koja je u stanju delegitimirati ove negativce, mora biti zaštićen što god da je cijena. Dok se ovo ne riješi, evropski put BiH nije moguć, jer se reformske odluke neće moći donositi - naglašava Ademović.

Okrenuti se Zapadu

Tek kada se to desi, zaključuje, BiH će biti u stanju donijeti bitne odluke, uključujući onu o državnoj imovini i Ustavnom sudu BiH.

- Tada ćemo moći da radimo bez fabriciranog pritiska, bez ucjena, s nekim boljim ljudima, trezvenijim, koji se vode javnim, općim interesom, koji su okrenuti ka Zapadu i EU a ne Istoku, Rusiji ili vlastitom interesu - zaključuje Ademović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.