NAJAVLJENI NAPAD

Profesor Adis Maksić: Iran napravio puno buke a malo štete, ali Izrael neće stati

Teheran i Vašington šalju smirujuće poruke nakon napada, ali Maksića brine reakcija Tel Aviva koja se očekuje narednih dana

Maksić: Iran i SAD ne žele da ratuju jedni protiv drugih. Anadolija

Alen Bajramovic

14.4.2024

Napad Irana na Izrael, ali i svi događaji koji su mu prethodili, pokazuju da ni svi ratovi nisu isti. Osim što je danima najavljivan, pored toga što su o napadu obaviještene SAD, kao strateški saveznik Izraela, izveden je sporim bespilotnim letjelicama koje su satima putovale do ciljeva, dajući dovoljno vremena za podizanje aviona, pripreme odbrane, uzbunjivanje civila …

Primjećuje to u svom komentaru i profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Univerziteta Burch Adis Maksić.

- Nakon ubistva generala Sulejmanija od strane Trampa 2020. godine Iran je odgovorio lansiranjem 12 balističkih raketa na američku bazu od kojih, gle čuda neviđenog, nijedna nije nikoga ubila. Uprkos tome, Iran je za potrebe javnosti izjavio - sad smo 1:1 i epizoda je time okončana. Sinoć smo vidjeli skoro isti scenario. Reakciju Irana za koju su svi znali da dolazi, vjerovatno su znali i kad tačno dolazi, a koja će opet napraviti puno buke a malo štete. Dovoljno za Iran da ponovo izjavi, baš kao 2020., sad smo 1:1 – kaže profesor Maksić.

Teheran i Vašington šalju smirujuće poruke nakon napada, ali Maksića brine reakcija Tel Aviva koja se očekuje narednih dana.

- Iran i Amerika u ovom periodu očigledno ne žele rat jedno protiv drugog. Ali mali svjetski vragolan, rasistički režim u Tel Avivu, pardon Jerusalemu, neće stati dok ga ne izazove – navodi Maksić u svom komentaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.