RAZGOVOR

Profesor Adis Maksić za "Avaz": Napadima na Gazu ne nazire se kraj, mogli bi trajati tokom cijele ove godine

Bilo kakvo povlačenje podrške od strane Bajdenove administracije u ovoj izbornoj godini bilo bi iskorišteno od strane Trampa, rekao je

Adis Maksić. Fena - Anadolija

Alen Bajramovic

2.3.2024

Odmah nakon početka invazije Izraela na Gazu profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Internacionalnog univerziteta Burch Adis Maksić najavio je da ćemo svjedočiti desetkovanju Palestinaca i potpunu destrukciju pojasa Gaze. Ovakva najava možda je tada izgledala previše pesimistično, ali nešto više od četiri mjeseca kasnije broj ubijenih u Gazi premašio je 30.000, više od 70.000 Palestinaca je ranjeno, a zbog razmjera razaranja život u palestinskim gradovima bit će nemoguć dugo nakon zaustavljanja odmazde. Zbog činjenice da ogromnu većinu žrtava čine civili, a posebno djeca, da su na meti napada bile i škole, bolnice i sanitetska vozila, izbjeglički centri, redovi civila koji čekaju na hranu ili vodu, raste revolt u cijelom svijetu i sve su glasniji zahtjevi da Izrael zaustavi nemilosrdne napade, a da njegov režim bude kažnjen za zločine.

- Najtužnije je što se svemu ne vidi kraj. Možemo očekivati tek neki sporazum o malo dužem primirju, kako bi se izvršila razmjena zarobljenika i talaca i kako bi u Gazu ušlo više konvoja pomoći, ali Izrael sa ovom vladom i u ovom ambijentu koji dominira u Izraelu, neće odustati od napada na Rafu – kaže profesor Maksić.

Stav prema eskalaciji

Tokom panela na Internacionalnom univerzitetu Burch, na kojem su sudjelovali i sagovornici iz Jerusalema i Tel Aviva, istraživanja nakon napada Hamasa na Izrael pokazuju da više od 60 posto stanovnika te zemlje smatra da je reakcija Izraela previše blaga. Maksić smatra da je američka administracija svjesna koliko će stavovi prema eskalaciji u Gazi utjecati na imidž SAD, ali i ojačati centre moći u svijetu, pa se i Moskva pojavljuje u ulozi domaćina lidera palestinskih frakcija u nastojanju da ih ujedini.

- U isto vrijeme, američka politika i javni diskurs u SAD su tako konstruisani da se bilo kakav direktan, otvoren i jasan otpor prema politici Izraela etiketira kao izdaja saveznika i antisemitizam. Bilo kakvo povlačenje podrške od strane Bajdenove administracije u ovoj izbornoj godini bilo bi iskorišteno od strane Donalda Trampa. Zbog javnog mnijenja i ambijenta u SAD po tom pitanju velikih zaokreta ne smije biti. Zato možemo očekivati, a već vidimo pritiske na Izrael, da primirje bude što duže, da što više hrane dođe u Gazu kako ne bi došlo do neke masovne gladi – ističe Maksić.

Teško predvidjeti sudbinu palestinskog naroda

Komentirajući razmjere zločina, zbog kojih je protiv Izraela pokrenuta i tužba za genocid, Maksić kaže da je kompletna ljudska historija ispunjena ovakvim događajima. Međutim, s obzirom da se napadima na Gazu ne nazire kraj, teško je predvidjeti krajnji ishod i sudbinu palestinskog naroda.

- Čuju se teze da Izrael planira da raseli Palestince, ali nisam siguran da je to moguće, jer Egipat je zatvorio granice i niko ih ne želi prihvatiti. Mislim da SAD ne podržavaju taj dio operacije. Mislim da će se ovo nastaviti tokom čitave godine, jer ne vidim izlaza iz ove situacije u dogledno vrijeme. Osim da Izrael postigne određene vojne ciljeve u Gazi koje bi svojoj javnosti mogao “prodati” kao uspjeh operacije protiv Hamasa. Hamas kao ideologije se ne može uništiti, ali da se uspostavi neka vrsta kontrole koju bi mogli “prodati” kao pobjedu svom javnom mnijenju i da idu prema nekom trajnijem primirju – kaže profesor Adis Maksić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.