DAN ARMIJE BIH

Heroj odbrane Goražda Ahmet Sejdić za "Avaz": Naša borba bila je kao suza čista

Potrošili smo goleme vrijednosti fenomena odbrane i trošimo ih zarad sitnih šićara, kaže Sejdić

Fena

Alen Bajramovic

16.4.2024

Dan Armije Republike BiH kod svih patriota donosi pomiješana osjećanja, kaže ratni komandant Prve slavne višegradske brigade Armije RBiH Ahmet Sejdić.

Pomiješane emocije

Jedan od heroja odbrane Goražda za „Avaz“ govori o pomiješanim emocijama koje osjeća ovih dana - ponosu zbog časne borbe, ali i...

- Jedno su osjećanja kada se prisjećamo 1992. godine, kad se odlučno stalo da se brani domovina BiH, malo prije 15. aprila. U Podrinju je već tada bilo ataka, ubistava, pokolja i egzodusa. Bez ikakvih kalkulacija poredali smo se i branili domovinu, demokratiju i civilizaciju. Ta borba bila je čista kao suza i nije ostavljala nimalo prostora da se pomiješa s nekim zločinima ili necivilizacijskim postupcima. Odbrana BiH je jedan od fenomena koji će se još proučavati, koji se graničio s nemogućim - kaže Sejdić.   

S druge strane, komandant koji je svoju ratnu borbu za pravdu i istinu nastavio i u miru tužan je zbog tolerantnosti naspram pokušaja prekrajanja historije i podvala koje za cilj imaju izjednačavanje uloge branitelja i onih koji su napadali i razarali ovu zemlju.

Ko je kriv

- Ja bih rekao da smo više tetke, da ne upotrijebim neki drugi termin, nego što smo tolerantni. Potrošili smo goleme vrijednosti fenomena odbrane i trošimo ih zarad sitnih šićara. Ova zemlja nije danas ponosna na ono kakva je bila kroz historiju, posebno u periodu odbrane 1992. – 1995. godine. Za to su krivi naši uglađeni predstavnici koji hoće da se takmiče ko će više hajrovati i ko će kome napraviti više smicalica. To je važnije od onoga što se zove zaštita prava branitelja, ali i zaštita istine i pravde u ovoj zemlji - ističe Sejdić.

Na laži i podvale ne može se pristati

Na laži i podvale ne može se pristati, jer se s lažima ni u kući, a kamoli državi, ne može živjeti, poručuje Sejdić, pozivajući sve branitelje da budu ponosni na period odbrane i ono što su postigli, ali i da reagiraju na sve postupke kojima se historijske činjenice nastoje obezvrijediti ili lažirati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.