GOVOR PREDSJEDNIKA SRBIJE

Aleksandar Vučić u Mostaru: Pozivam sve kompanije iz Srbije da blisko sarađuju s BiH, važna je razmjena praksi i znanja

Osvrnuo se i na region, saradnju, te na kraju i na sam Mostarski sajam

Aleksandar Vučić - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
N. H.

16.4.2024

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na 25. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru. 

Na početku je pozdravio prisutne, a onda se i našalio sa Miroslavom Lajčakom, bivšim visokim predstavnikom u BiH.

- Lajčaka nisu znali kako da predstave, znaju da je nešto iz Evrope. Sad šta je, ni on ne zna. I ti si primijetio, Miroslave, deset nas je tapšalo, ali kad sam ja bio najglasniji, onda morate raditi na imidžu - rekao je Vučić, pa dodao: 

- Hvala vam na gostoprimstvu. Hvala na toplom dočeku. Mi smo uradili važnu stvar - uspostavili redovnu liniju između Beograda i Mostara. Neće to ići lako, ali vjerujem da će za godinu-dvije biti jedna od najboljih linija koje će Hercegovina da ima sa svijetom, ali i koju će Srbija da ima sa svijetom. Hvala vam na dobroj računici, racionalnoj odluci, pametnom pristupu za budućnost regiona. 

Onda se osvrnuo i na region, te na sam Mostarski sajam. 

- Postala je tradicija da uvijek uz gostoprimstvo naših domaćina, možemo da se družimo i razgovaramo o svim temama. Onda nerijetko ko će koga i kako za gušu jer smo naučili, ne da radimo zajedno, već kako ćemo jedni protiv drugih da se borimo, da se to ne vidi direktno, da to ni Evropljani ne vide, da ni oni ne otkriju. Glavni cilj nam bude da onaj drugi ne uspije, a ne da svi zajedno uspijemo. Ja se nadam da ćemo to moći da promijenimo s premijerom Plenkovićem. Neću da govorim o našim primjedbama već ću da govorim o primjedbama na naš račun. Ako je istina, a nisam imao takvu vijest, ali ako je istina da su napadnuti hrvatski novinari kod Pančeva, to je nedopustivo. Ne smije da se to događa nigdje u regionu. Vjerujem da zajedno možemo da živimo i napredujemo. Mislim da nismo lošiji od drugih koji bi da nam budu tutori i mentori.

Uvjeren sam da možemo mnogo toga da izgradimo. Pozivamo kompanije iz Srbije da blisko sarađuju s BiH, oba entieta, i s Hrvatskom.

Što se Srbije tiče, uvijek ćemo učestvovati kada nas pozovete. Želimo da saradnja naših država bude na mnogo višem nivou nego što je to danas - rekao je između ostalog Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.