KRISTOFER KAVOLI

Vrhovni komandant NATO-a poručio: Povećavamo snage u BiH, stiže i teška vojna oprema

Kavoli se dotakao etničkih tenzija u BiH, rekavši da aktivnosti Rusije na podsticanju etničkih Bošnjaka, Srba i Hrvata imaju za cilj oslabiti zemlju

Kristofer Kavoli. Screenshot

N. H.

17.4.2024

General Kristofer Kavoli (Christopher Cavoli), NATO-ov vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu i zapovjednik Evropskog zapovjedništva Oružanih snaga SAD-a, svjedočio je pred američkim Kongresom. 

Kavoli se u svom svjedočenju osvrnuo na snage koje su raspoređene na Kosovu i u BiH. 

- Nakon što smo uradili kompletnu reviziju KFOR-a došli smo do zaključka da nam treba, ne samo više snaga, nego i jače snage. U procesu smo i nacije su prilično velikodušne. Dovest ćemo više teške opreme na teren, kao i više ljudi - istakao je Kavoli. 

Dotaknuo se i rezervnih snaga NATO-a u u EU misiji Altea.

- Odvezujemo veze između rezervnih snaga za EU misiju Altea u BiH i misiju KFOR-a. To je bila ekonomija koju sebi više nismo mogli priuštiti. Da dijelimo strateške snage na tom području. Posebno velikodušna po ovom pitanju je bila Francuska i ovim putem im se zahvaljujem - rekao je Kavoli, pa dodao:

- Francuska je stavila bataljon u operativno stanje. Ove sedmice su tenzije značajno veće. Pokrenuli smo barem dvije fokusirane misije kako bismo povećali prikupljanje informacija da bismo što bolje razumjeli šta se događa u obje te zemlje.

Kavoli se dotakao etničkih tenzija u BiH, rekavši da aktivnosti Rusije na podsticanju etničkih Bošnjaka, Srba i Hrvata imaju za cilj oslabiti zemlju.

- Etno-nacionalistička politika sprječava Bosnu i Hercegovinu da usvoji prijeko potrebne političke, pravne i ekonomske reforme koje bi unaprijedile njene euroatlantske integracije. Većinski srpski entitet u Bosni i Hercegovini, Republika Srpska, nastoji oslabiti državne vlasti i oslabiti odnose sa EU i NATO-om, istovremeno održavajući bliske veze s Rusijom - navodi Kavoli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.