BANJA LUKA

Raspravom o Srebrenici počela posebna sjednica NSRS

Sjednici prisustvuje predsjednik RS Milorad Dodik i predsjednik Ustavnog suda RS Džerard Selman

Sa sjednice NSRS. Fena

FENA

18.4.2024

Narodni poslanci RS utvrdili su predloženi dnevni red 13. posebne sjednice Narodne skupštine RS, a zasjedanje su započeli raspravom o ratnim dešavanjima na području srebreničke regije.

Jedina izmjena u odnosu na predloženi dnevni red jeste da je Prijedlog izbornog zakona RS prebačen sa četvrte na šestu, posljednju tačku dnevnog reda.

Prva tačka dnevnog reda je zaključni izvještaj "Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine", a koji je usvojila i Vlada RS prije tri godine.

Ovaj izvještaj poslanicima je predstavio direktor Republičkog centra za istraživanje rata Viktor Nuždić.

On je kazao kako je NSRS 2018. godine odbacila Izvještaj komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, sačinjen 2004. godine, smatrajući da je sačinjen pod pritiskom tadašnjeg visokog predstavnika za BiH Paddya Ashdowna. Istovremeno, NSRS je od Vlade RS zatražila da povuče navedeni izvještaj i stavi ga van snage, te zatražila da formira nezavisnu međunarodnu komisiju.

U ovoj komisiji formiranoj početkom 2019. godine, kako je naveo, bilo je devet članova, svi strani državljani, na čelu sa predsjednikom komisije Gideonom Grajfom iz Izraela. Njhov izvještaj usvojen je na sjednici Vlade RS 2021. godine.

- Vlada je u zaključcima izrazila pijetet prema svim žrtvama i njihovim porodicama iz tragičnog sukoba u BiH, osuđujući ratne zločine počinjene na svim stranama i zahtijeva nediskriminatorsko procesuiranje svih odgovornih za ratne zločine na svim stranama - rekao je Nuždić.

On kaže da je u izvještaju komisije utvrđeno da je “od 1992. do 1995. godine, kao posljedica etnčkog čišćenja srpskog naroda, ubijeno i stradalo više od 2.650 civila, zarobljenih vojnika i pripadnika seoskih straža”.

- Za Vladu RS je termin genocid za Srebrenicu neprihvatljiv, imajući u vidu da je minimalan broj pripadnika muslimanskih snaga/ratnih zarobljenika, zarobljenih i pogubljenih između 1.500 i 2.000, a maksimalan između 2.500 i 3.000, a od kojih je jedan broj razmijenjen - ustvrdio je Nuždić.

Na dnevnom redu posebne sjednice NSRS je još: Prijedlog odluke o sastavu delegacije Narodne skupštine RS u Parlamentarnom forumu Republika Srbija – Republika Srpska, te Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu – po hitnom postupku, Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi RS i Prijedlog Zakona o imunitetu RS.

Sjednici prisustvuje predsjednik RS Milorad Dodik i predsjednik Ustavnog suda RS Džerard Selman.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.