USPJEŠNE PRIČE

Kreativni Hercegovac svojim radovima pobudio veliki interes: Pomama za industrijskim lampama iz kućne radinosti Joze Solde

Od ideje do realizacije rasvjetnih tijela prođe i 15 dana. Za mene je to hobi u kojem istinski uživam, kaže Soldo

Soldo: Skandinavci ga tražili. Avaz

Meliha Smajkic

24.4.2024

Hercegovac Jozo Soldo svestrani je kreativac. Soldo je svoj hobi izrade industrijskih lampi i konzolarnih stolova, odnosno komoda, kojem je posvećen posljednjih pet godina, lagano pretočio u porodični obrt.

Zatekli smo ga među brojnim izlagačima na netom okončanom Mostarskom sajmu gospodarstva, gdje je njegov kreativni izražaj svih dana ove manifestacije budio neviđenu pažnju posjetilaca.

Industrijski stil

Soldo je svojim sjajnim lampama uspio povezati industrijski stil, umjetnost, ali i svrhu. Njegove lampe, kako nam je otkrio, već krase brojne domove i izvan BiH, od Austrije, Njemačke do Švedske. Skandinavce je svojim stilom toliko zadivio da već ima ponude za posao. Međutim, Soldo je skroman. Mostar, kaže, ne misli napuštati.

- Imam penzionerska primanja i naučen sam, što se kaže, da se pružim koliko imam. Činjenica je da je ovo sada obrt, ali za mene je, prije svega, hobi u kojem istinski uživam - kazao je Soldo.

Na ideju izrade ovih lampi došao je prilikom posjete rodbini i prijateljima u Americi, gdje je, kaže, industrijski stil itekako prisutan, pogotovo u barovima i restoranima.

Umirujući efekt radova. Avaz

- Kod nas je postao popularan prije nekoliko godina, ali, kako god, mene itekako privlači. Svaki povratak kući u meni je budio sve veći interes da to pokušam sam napraviti. Počeo sam tragati za cijevima koje sam pronalazio na otpadima, donosio ih kući, savijao, mučio se dok nije krenulo - objasnio je Soldo.

Iako je mislio da će „struja“ biti problem, budući da s tim nije imao doticaja, i to je brzo savladao.

Realizacija ideje

Za realizaciju rasvjetnih tijela u industrijskom stilu od same ideje, kako kaže, nerijetko prođe i 15-ak dana.

- Iskreno, nekada samo na ideju potrošim sedam dana. Potrebno je ideju koju imam baciti na papir, odnosno sve lijepo skicirati, pa kada izračunam koliko mi treba dijelova i kojih, idem u potragu. Dijelove koje koristim sve je teže naći pa pojedine kupujem i u inozemstvu - naveo je Soldo.

Iako nije prvi put na Sajmu, ipak je ove godine bio iznenađen ogromnom posjećenošću.

- Bilo je i znatiželje, nevjerice, ali i upita i narudžbi. Mnogi su se raspitivali za komode koje izrađujem isključivo od hrasta, oraha i jasena, ali su lampe, čini mi se, više privlačile pažnju. Mnogi su mi kazali da moj štand, tačnije moji radovi imaju i umirujući efekt. Činjenica je da je metal hladan, ali u konačnici, to je savremena rasvjeta koja prostoru daje jednu posebnu ugodnost - istaknuo je Soldo.

Ponosan sam na činjenicu da je cijela porodica uz mene, a kćerka Matea je preuzela marketing i oglašavanje na društvenim mrežama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.