ZAJEDNIČKA POSVEĆENOST

Ministrica Bošnjak s Alenom Pilavom i Tomažom Štupnikom o transplantacijskoj medicini u BiH

Pilav je informirao ministricu o aktivnostima i planovima Kliničkog centra, stavljajući u prvi plan program transplantacija

Ministrica Bošnjak sa Alenom Pilavom i Tomažom Štupnikom. Fena

FENA

25.4.2024

Na današenjem sastanku ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravke Bošnjak s v.d. direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Alenom Pilavom i šefom Klinike za torakalnu hirurgiju Kliničkog centra Ljubljana Tomažom Štupnikom, istaknuta je zajednička posvećenost priključenju Eurotransplantu radi unapređenja transplantacijskih mogućnosti.

V.d. direktora KCUS-a Alen Pilav je izrazio zadovoljstvo da je Ministarstvo civilnih poslova, u saradnji s nadležnim entitetskim vlastima konačno postiglo saglasnost i uputilo pismo namjere za članstvo u Eurotransplantu. Dosadašnja komunikacija Ministarstva civilnih poslova s Eurotransplantom daje nadu da će se Bosna i Hercegovina na određeni način priključiti toj organizaciji, kako bi pacijenti iz BiH koristili mogućnosti koje mreža pruža.

Pilav je informirao ministricu o aktivnostima i planovima Kliničkog centra, stavljajući u prvi plan program transplantacija.

Tomaž Štupnik, vođa programa transplantacije pluća u Kliničkom centru Ljubljana, izrazio je spremnost da pruži podršku u razvoju ovog programa u BiH.

Također, razgovarano je o mogućnostima koje nudi program Evropske unije EU4Health. Ovaj program, kojem Bosna i Hercegovina pristupa, s budžetom od 5,3 milijarde eura za razdoblje od 2021. do 2027. godine, pruža značajnu finansijsku podršku za unapređenje zdravstvenih sistema te je ministrica apelirala na što aktivnije sudjelovanje u programu.

Na sastanku je zaključeno da treba razvijati svaku vrstu saradnje, kako bi se unaprijedio zdravstveni sistem u Bosni i Hercegovini i omogućio veći broj uspješnih transplantacija organa, saopćeno je MCPBiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.