TOKOM DANAŠNJEG SUSRETA

Denis Bećirović predsjedniku Njemačke poklonio knjigu čuvenog bh. književnika

Karahasan i njegova djela su pokazatelji zajedničkog evropskog naslijeđa i kulturne isprepletenosti Bosne i Hercegovine i SR Njemačke

Bećirović: Uručio poklon Štajnamjeru. Predsjedništvo BiH

E. Ć.

6.5.2024

U okviru zvanične posjete Saveznoj Republici Njemačkoj predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović sastao se s predsjednikom Frank-Valterom Štajnmajer (Walter Steinmeier).

Tokom sadržajnog razgovora Bećirović je predsjedniku Štajnmajeru poklonio knjigu "Noćno vijeće" bosanskohercegovačkog pisca Dževada Karahasana na njemačkom jeziku. 

Karahasan i njegova djela su pokazatelji zajedničkog evropskog naslijeđa i kulturne isprepletenosti Bosne i Hercegovine i SR Njemačke.

Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer je u svom govoru povodom prijema za članove diplomatskog kora u januaru 2024. godine spomenuo upravo Dževada Karahasana, čiji rad i djela posebno uvažava.

Dževad Karahasan (1953-2023.) bio je jedan od najpopularnijih balkanskih pisaca na njemačkom govornom području. Živio je i radio u Gracu, u Austriji, a kao gostujući predavač često je boravio u Berlinu, gdje su izvođeni i mnogi njegovi dramski komadi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.